Wat als mijn kind het echt niet weet?

Je kind heeft zich goed georiënteerd, heeft open dagen bezocht en met jou en de decaan gepraat. En nog steeds is er twijfel. Dit is wat je kind nog kan doen.

Studiekeuzetesten

Op onze site vind je een aantal studiekeuzetesten waarmee je kunt achterhalen wat voor persoonlijkheid je kind heeft, waar de kwaliteiten liggen of welke sectoren je kind interessant vindt. Dit kan jullie verder helpen.

Individuele gesprekken

Vind je kind het nog erg lastig? Sommige hogescholen en universiteiten geven zelf ook informatie over het kiezen van een opleiding. Of ze bieden studiekeuzeactiviteiten aan, zoals een workshop studiekeuze of individuele gesprekken met een studiekeuzeadviseur. Deze persoonlijke begeleiding geeft een goed inzicht in de mogelijkheden. Soortgelijke trajecten zijn ook te volgen bij een particuliere studiekeuzeadviseur.

In ieder geval uiterlijk 1 mei aanmelden

Ook al twijfelt je kind, dan is het toch verstandig dat het zich uiterlijk 1 mei aanmeldt voor een opleiding. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld, dan kun daarna je keuze nog veranderen. Het verschilt per hogeschool en universiteit tot wanneer. Zo heeft je kind nog wat langer de tijd om uit te zoeken welke opleiding past. Je kind heeft dan ook recht op een studiekeuzecheck. Ook dit kan helpen bij het maken van de keuze. Wanneer je kind zich na 1 mei voor het eerst aanmeldt, dan mag een hogeschool of universiteit ervoor kiezen om je kind niet meer toe te laten.

Overweeg eens een tussenjaar

Is de twijfel te sterk? Dan is een tussenjaar een goede optie. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kan je kind gebruiken om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

De website WilWeg.nl geeft informatie voor scholieren en studenten die erover denken om een periode naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. De WilWegWijzer is een online test die je laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om voor een periode naar het buitenland te gaan. Nadat je de WilWegWijzer hebt ingevuld, verschijnt er een dashboard op het scherm met alle benodigde informatie om een buitenlandervaring te verwezenlijken.

Lees meer

Wat biedt Studiekeuze123?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Maar waar moet je aan denken?

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben