Stap voor stap naar een passende master

Je wil een master gaan volgen. Maar hoe kies je die? En waar moet je allemaal rekening mee houden? We begeleiden je stap voor stap naar een passende master.

Wie ben ik en wat kan ik?

Je hebt hier bij het kiezen van een bacheloropleiding misschien al over nagedacht. Maar je hebt de afgelopen jaren waarschijnlijk meer over jezelf geleerd. Wat je leuk vindt en wat niet. Wat je sterke en je zwakke punten zijn. Schrijf ze eens op en beantwoord daar bijvoorbeeld de volgende vragen bij:

  • Waarom koos ik voor mijn bacheloropleiding?
  • Wat vind ik de meest boeiende vakken? En wat zijn mijn struikelvakken?
  • Waar liggen in het algemeen mijn interesses?
  • Wat zijn mijn vaardigheden? Denk aan analyseren, discussiëren, onderzoeken…
  • Als ik kijk naar mijn werk- of bestuurservaring, wat zijn dan mijn sterke kanten? En wat vind ik het leukst?

Ga in gesprek

Als je een beeld van jezelf hebt gekregen en op papier hebt gezet, is het goed om met andere in gesprek te gaan. Praat eens met familie, vrienden en studiegenoten. Hoe zien zij jou? Wat vinden zij jouw goede eigenschappen en wat vinden ze bij je passen?

Ga ook met je studieadviseur van jouw opleiding in gesprek. Die persoon kan je meer vertellen over de mogelijkheden bij het kiezen van een master. Welke masters sluiten aan bij jouw bachelor? Welke masters passen er bij jouw wensen en voorkeuren?

Wat is mijn motivatie?

Het is ook goed om te bedenken waarom je een masteropleiding wil volgen. Wat is je motivatie? Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Mijn positie op de arbeidsmarkt versterken
  • Mijn kennis verdiepen
  • Mijn kennis verbreden en een nieuw vakgebied onderzoeken
  • Onderzoek doen of promoveren
  • Ik vind een master een logisch vervolg op een bacheloropleiding

Vanuit deze motivatie kun je gaan kijken welk type master bij jou past.

Welke soort master kies ik?

Kies je voor hbo-master of voor een wo-master? Wil je jouw kennis verbreden of juist verdiepen? Er zijn verschillende soorten masters waaruit je kunt kiezen. Lees hier meer over in het artikel Welke soorten masters zijn er?

Welke masters kiezen anderen?

Ben je benieuwd welke masters andere bachelorstudenten kiezen? Kijk dan eens in de tool Doorstuderen. Hierin zie je per bacheloropleiding welke masters na afstuderen het meest gekozen werden.

Vergelijk opleidingen

Wanneer je een beeld hebt van welke kant je op wil, kun je op zoek naar masters die daarbij passen. In het opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen. Hier kun je zoeken op trefwoorden. De zoekresultaten kun je verder filteren, bijvoorbeeld op studieniveau, studierichting en stad. Opleidingen die je interessant vindt, kun je met elkaar vergelijken.

De stad waar je je master gaat volgen, kan een onderdeel van je keuze zijn. Vergelijk daarom ook eens de verschillende studiesteden.

Bezoek open dagen

Je hebt masters met elkaar vergeleken en hebt nu een lijstje van masters die je interessant vindt. Dan is het goed om van deze masters open dagen te bezoeken. Zo proef je de sfeer en kun je vragen stellen aan studenten en docenten. Zeker als je een master wil volgen aan een andere onderwijsinstelling, is het belangrijk om te kijken of de nieuwe omgeving bij je past. Een overzicht van alle open dagen en voorlichtingsactiviteiten vind je in de Open dagen kalender. Je haalt het meeste uit een open dag als je je goed voorbereidt. Met deze tips lees je hoe je dat doet.

Ben ik direct toelaatbaar?

Wanneer je kiest voor een master die niet direct aansluit bij je bachelor, kan het zijn dat je een schakelprogramma moet volgen. Heb je een master gevonden die je interessant lijkt? Neem dan contact op met de hogeschool of universiteit om te vragen of je direct toelaatbaar bent. Is dit niet het geval? Vraag dan welke schakelmogelijkheden er zijn met jouw achtergrond. Vraag ook welke kosten hierbij komen kijken en of je recht hebt op studiefinanciering.

Lees meer over schakelprogramma's.

Lees meer

Welke opties heb ik?

Kies je voor een hbo- of wo-master? Ga je voltijd of deeltijd studeren? En welke soort master kies je?

Lees meer over welke opties je allemaal hebt als je kiest voor een master

Collegegeld en studiefinanciering voor masters

Wat kost het volgen van een master? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond het volgen van een master

Master volgen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je een master volgen en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over het volgen van een master met een ondersteuningsbehoefte