Open dagen, zo bereid je je voor

Wil je doorstromen van mbo naar hbo? Bezoek dan open dagen! Lees hoe je je goed voorbereid op een open dag.

Je kent het misschien nog wel van toen je op zoek was naar een mbo-opleiding: open dagen bezoeken. Nu je op zoek gaat naar een hbo-opleiding, is het slim om weer open dagen te bezoeken. Zo kun je kennismaken met meerdere opleidingen. Je kunt in gesprek gaan met studenten en docenten. En je kunt natuurlijk rondkijken in het gebouw waar je straks misschien terechtkomt. Dit is een goede manier om te kijken of een hogeschool bij je past.

Bekijk het programma en meld je aan

Door je vooraf aan te melden, weet de hogeschool hoeveel mensen er ongeveer komen. Bekijk ook alvast het programma. Soms zijn er extra activiteiten waarvoor je je apart moet aanmelden.

Wil je weten wanneer er open dagen georganiseerd worden? Bekijk dan de Open dagen kalender. Onderwijsinstellingen vullen hierin zelf hun open dagen in. De kalender wordt dagelijks bijgewerkt. Je kunt in de kalender filteren op studieniveau, waardoor je alleen de open dagen van hbo-bachelors te zien krijgt. Je vindt er ook de links naar de aanmeldpagina's van de open dagen.

Lees je vooraf in

Op de website van de hogeschool vind je veel informatie. Ook kun je een brochure aanvragen. Hierin wordt uitgebreide informatie gegeven over verschillende opleidingen. Zo weet je voor de open dag al wat een opleiding ongeveer inhoudt.

Bedenk wat je doel is en verzin handige vragen

Bepaal vooraf wat je te weten wil komen over de opleiding of de hogeschool. Wil je bijvoorbeeld de sfeer proeven, of wil je meer informatie over één specifieke opleiding? Als je een hoofdvraag hebt, kun je gerichter zoeken naar antwoorden. Bedenk vooraf een aantal vragen waarop je antwoord wil. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet een gemiddelde week van een eerstejaarstudent eruit?
  • Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?
  • In welke beroepen komen studenten terecht?
  • Hoeveel contacturen per week zijn er?
  • Hoe groot zijn de groepen?
  • Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of moet je juist veel opdrachten maken?
  • Zijn er meer studenten die vanuit het mbo zijn doorgestroomd naar deze opleiding? Hoe was hun ervaring?
  • Hoeveel van de studenten die vanuit het mbo zijn doorgestroomd naar deze opleiding, ronden hem ook succesvol af?

We hebben een lijst gemaakt met nog meer van deze slimme vragen. Deze lijst kun je ook uitprinten en meenemen naar een open dag.

Maak aantekeningen

Maak tijdens de dag aantekeningen. Als je meerdere open dagen bezoekt, is het soms lastig om alle informatie te onthouden. Dan weet je niet meer wat je waar hebt gehoord en gevraagd. Wanneer je aantekeningen maakt, kun je deze later nog eens teruglezen.

Ook is het goed om de open dag na afloop te bespreken met iemand die jou goed kent. Hoe was de dag? Wat vond je leuk en wat vond je niet leuk? Welke opleidingen spraken je aan, welke niet, en waarom was dit zo? Misschien bedenk je op dat moment nog vragen bij sommige opleidingen die je later wil stellen. Schrijf ook dit allemaal op, zodat je het later terug kunt lezen.

Reis met het openbaar vervoer

Je gaat studeren aan een nieuwe onderwijsinstelling en misschien ook wel in een nieuwe stad. Door met het openbaar vervoer naar de open dag te gaan, ervaar je hoe die reis eruit gaat zien. Is dit een reis die je iedere dag wil maken?

Ben jij benieuwd hoe open dagen, meeloopdagen en proefstuderen jou kunnen helpen bij het maken van je keuze? Beluister de aflevering Studiekeuzepodcast: open dagen, meeloopdagen en proefstuderen op Spotify.

Bezoek meer open dagen en verdiepende voorlichtingsactiviteiten

Door meerdere open dagen te bezoeken, kun je echt vergelijken. Welke opleidingen spreken je aan? Zitten er verschillen in de manier waarop deze opleidingen worden aangeboden door verschillende hogescholen? Waar voelt de sfeer goed?

Ben je na een bezoek aan een algemene open dag enthousiast over een aantal opleidingen? Ga voor deze opleidingen dan ook naar een verdiepende voorlichtingsactiviteit, zoals een meeloopdag of een dag proefstuderen.

Lees meer over proefstuderen en meeloopdagen.

Lees meer

Bekijk opleidingspagina's

Heb je een beeld van de richting die je op wil? Bekijk dan de opleidingspagina's.

Lees welke informatie je op de opleidingspagina's vindt

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest

Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld.

Lees met welke kosten je rekening moet houden