Aanmelding opleiding, wat moet ik weten?

Je hebt alle voors en tegens afgewogen; je gaat het doen. Je gaat studeren naast je baan! Zorg ervoor dat je je uiterlijk vóór 1 mei aanmeldt bij de opleiding van jouw keuze. Voor opleidingen met een numerus fixus geldt zelfs de aanmelddeadline van 15 januari.

Belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanmelding:

Meld je aan via Studielink

Je meldt je voor een opleiding aan via Studielink. Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de hogeschool of universiteit en naar DUO. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een (fixus)opleiding.

Aanmelddeadlines

15 januari: opleidingen met een numerus fixus. Na 15 januari vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april ontvang je de uitslag. Studielink stuurt je dan een e-mail met je rangnummer. Je hoort dan ook of je direct een plaats aangeboden krijgt, of dat je op de wachtlijst komt te staan. Lees alles over numerus fixus.

1 mei: bacheloropleidingen en associate degrees. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan bij een opleiding in het hoger onderwijs? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding, zoals een positieve uitslag bij de studiekeuzecheck.

Uitzonderingen op de deadlines: er zijn opleidingen die geen numerus fixus hebben, maar wel een andere vorm van selectie. Denk hierbij aan kunstopleidingen of university colleges. Voor deze opleidingen moet je je vaak al voor 1 mei aanmelden. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmeldprocedure en deadline is. Lees meer over de verschillende vormen van selectie.

Maximaal 4 opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding. Uiterlijk 31 augustus maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink.

Vraag studiefinanciering aan

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, waar je woont en je leeftijd. Studiefinanciering vraag je aan bij DUO.

Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck

Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, nodigt de onderwijsinstelling je uit voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Je kijkt hiermee of de opleiding wel echt bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in of heb je een persoonlijk gesprek. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past. Opleidingen met een selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck Lees meer over de studiekeuzecheck.

Veranderen van studiekeuze voor 1 september

Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding toch niet bij je past, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck? Dan kun je nog tot 31 augustus je aanmelding wijzigen. Wel kan de opleiding deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen om aan de opleiding te mogen beginnen. Dit is kort voor de deadline niet meer altijd mogelijk. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze. Lees meer over je rechten en plichten rond aanmelden.