Studiekeuzepodcast: de eerste stappen in je studiekeuze

Duik samen met onze host Myrna Hendrickx de wereld van de studiekeuze in! In de nieuwste aflevering van de Studiekeuzepodcast delen studenten Maaike en Jowen hun ervaringen met je. Het resultaat? Een aflevering vol waardevolle studiekeuzetips.


Beluister de aflevering De eerste stappen in je studiekeuze op Spotify

Het verhaal van Jowen

Jowen is twintig jaar en studeert Communication en Multimedia Design. Ze bezocht haar eerste open dag toen ze zestien was. Ondanks dat ze in eerste instantie erg zenuwachtig was, vond Jowen het uiteindelijk heel leuk. In deze aflevering van de Studiekeuzepodcast vertelt ze over hoe belangrijk het is dat je goed onderzoek doet en je interesses volgt. Ook geeft Jowen je tips over wie jou hier goed bij kunnen helpen.

Maaike over haar zoektocht

Maaike, student toerisme, vertelt dat ze eigenlijk te laat is begonnen met haar studiekeuze... bijna alle open dagen waren al voorbij. Inmiddels is ze negentien jaar en staat op het punt om van studie te wisselen Deze keer wil Maaike haar oriëntatie anders aanpakken. Ze kijkt daarbij ook meer naar welke studie past bij wat ze in de toekomst wil gaan doen.

Tip van Maaike:

"kijk eens naar vacatures om een beeld te krijgen wat je allemaal kan worden met jouw gekozen studie."

Studiekeuzepodcast: student Maaike deelt haar studiekeuzeervaringen en -tips

Open dagen bezoeken

Jowen als Maaike zijn het er over eens dat het bezoeken van open dagen een belangrijk onderdeel is voor het maken van je studiekeuze. Hier kun je zelf zien hoe de onderwijsomgeving er in het echt uit ziet en alvast een beetje van de sfeer proeven. Ook heb je de kans om vragen te stellen over de studies die jou aanspreken. Bijvoorbeeld welke vakken je krijgt en hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie. Dit helpt om een gevoel te krijgen of een opleiding echt bij je past.

Heb je zelf even geen inspiratie voor vragen? Bekijk het overzicht met slimme vragen op een open dag!

Tip van Jowen:

"kijk ook eens naar wat je niet wilt. Streep af welke studies absoluut niet bij je passen, tot je een handje overhoudt. En oriënteer je daar op."


Studiekeuzepodcast:  student Jowen deelt haar studiekeuzetips en -ervaringen

Meer tips over studiekeuze

Maaike en Jowen hebben nog veel meer handige tips:

  • Begin op tijd met het oriënteren op studiekeuzes.
  • Maak gebruik van studiekeuzetesten en vergelijk opleidingen.
  • Bij twijfel, bezoek open dagen en plan meeloopdagen.
  • Betrek je omgeving bij je studiekeuze en kijk naar toekomstige vacatures.
  • Er is geen verkeerde keuze; elke studie biedt waardevolle lessen.

Ben jij nieuwsgierig naar het complete verhaal van Maaike en Jowen.... Luister de podcastaflevering De eerste stappen in je studiekeuze op Spotify.

Luister verder...

Heb je de smaak te pakken en wil je meer afleveringen horen? Ga naar de pagina Studiekeuze123.nl/podcast voor een overzicht van alle beschikbare afleveringen en breng een bezoek aan Apple Podcasts, Spotify of YouTube om je te abonneren! 

Artwork Luister de Studiekeuzepodcast van Studiekeuze123.nl

Startpagina Studie kiezen | Checklist studiekeuze | Stappenplan MijnStudiekeuze