Blog 23 jun., 2022
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 5 min · 4680 keer gelezen
Wanneer je je aanmeldt voor een opleiding, word je vaak uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Meestal is de studiekeuzecheck zelfs verplicht. Het is een laatste check om te kijken of de opleiding echt bij je past. Hoe de studiekeuzecheck eruit ziet, verschilt per opleiding. Soms is het een toets, maar het kan ook een gesprek of een proefcollege zijn. Hoe gaat een studiekeuzecheck nou eigenlijk? En wat vinden studiekiezers ervan? Om je hier een indruk van te geven, hebben we Julie en Emma uitgenodigd. Zij vertellen hoe ze de studiekeuzecheck beleefd hebben. En ze hebben tips voor je!
Communication & Multimedia Design
"Na de aanmelding ontving ik een mailtje van de hogeschool. Hierin werd ik uitgenodigd voor de studiekeuzecheck. Ik kreeg ik direct een aantal creatieve opdrachten die ik moest maken om mee te nemen naar de studiekeuzecheck. Nou, daar ben ik direct mee aan de slag gegaan! Voordat ik vertrok, had ik de treinroute al uitgestippeld. Ik wilde graag op tijd komen. Maar eigenlijk had ik de looproute vanaf het station naar de locatie nog helemaal niet zo goed in mijn hoofd. Gelukkig was er een hele stoet studenten die ook vanaf het station naar de hogeschool moesten. Daar ben ik gewoon achteraan gelopen. Toen ik eenmaal op het terrein was, kon ik borden volgen om bij het goede lokaal uit te komen.”
“Toen ik het lokaal binnenkwam, waren er al een paar mede-studiekiezers. Ik was verrast dat het klaslokaal er eigenlijk heel normaal uitzag. Niet heel anders dan een lokaal op de middelbare school. Het voelde in het begin allemaal wel een beetje onwennig. Je kent niemand en weet nog niet zo goed wat je van de studiekeuzecheck kunt verwachten. Maar toen iedereen er was, werden we in groepjes verdeeld en was het makkelijk om contact te leggen."
"Er waren ongeveer 20 mensen, verdeeld over 5 groepjes. Per groepje bespraken we de creatieve opdrachten die we van tevoren thuis hadden gemaakt. De docenten keken mee en we konden ze vragen stellen over de opleiding. Vervolgens kregen we een groepsopdracht. Erg leuk, want door samen te werken en te brainstormen, leer je elkaar beter kennen. De docenten hadden best een gekke uitdaging voor ons bedacht. We moesten een naam, logo en reclameposter bedenken voor magnetronsokken. Daar had ik echt nog nooit eerder over nagedacht. Maar we hebben er samen wat moois van gemaakt. Toen iedereen de opdracht had afgerond, mochten we het resultaat klassikaal presenteren. Zo konden we van iedereen zien hoe hun creatieve proces was en wat ze hadden bedacht. Na het presenteren kreeg iedereen direct de uitslag van de studiekeuzecheck. Volgens was dit voor iedereen in mijn klas positief.”
“Toen de studiekeuzecheck erop zat, waren we zo’n 2 of 3 uurtjes verder en mochten we weer gaan. Iedereen ging al snel naar huis. Dat vond ik wel jammer, want ik had het leuk gevonden om nog even samen een drankje te doen. Maar tijdens de introductieweek kwam ik best wat mensen tegen die ik bij de studiekeuzecheck had leren kennen. Dat was wel heel fijn, want dan heb je direct een aantal andere studenten waar je mee op kunt trekken. En dat blijft wel. Ik heb nu nog steeds contact met mensen die ik heb leren kennen bij de studiekeuzecheck, maar waar ik nooit bij de in de klas heb gezeten!”
“Ik vond de studiekeuzecheck leuk om te doen, vooral omdat ik al medestudenten leerde kennen en de sfeer op de hogeschool kon proeven. Op het moment zelf dacht ik eigenlijk nog: 'Wat heb ik hieraan?' Maar achteraf zie ik er het nut van in! Tijdens de studiekeuzecheck ervaarde ik hoe ik later op de opleiding zou samenwerken, brainstormen, ontwerpen én presenteren. Eigenlijk was ik voor de studiekeuzecheck al vrij zeker van mijn keuze. Maar ik denk dat de studiekeuzecheck erg waardevol is voor iedereen die nog (een beetje) twijfelt.“
“Neem de studiekeuzecheck serieus en bereid je goed voor. Als je twijfelt of de opleiding wel bij je past, is de studiekeuzecheck namelijk hét moment om daar antwoord op te krijgen. Door in gesprek te gaan met (aankomende) studenten en docenten kun je veel over jezelf en de opleiding leren! Zie het niet als een verplichting maar als een leerzame en leuke manier om iets van de opleiding te ervaren. En om alvast wat toekomstige klasgenoten te leren kennen.”
Industrial Engineering and Management
"Ik hoefde niet naar de universiteit of een andere locatie te komen. Voor de studiekeuzecheck moest ik online een aantal vragenlijsten invullen. De eerste lijst bestond uit voorbeeldvragen die je ook in de lessen zou kunnen krijgen. Er stond bijvoorbeeld een vraag in over een productieprocedure. De tweede vragenlijst ging over hoeveel je je had verdiept in de studie. Er werd bijvoorbeeld gevraagd of ik had meegelopen als student en of ik een open dag had bezocht. De derde vragenlijst ging over hoe ik ben als student. Vragen als: 'Begin je direct aan een project of doe je alles op het laatste moment?' Het invullen van de vragenlijsten duurde niet zo lang. Ik was binnen een half uurtje klaar. Veel sneller dan ik had verwacht. Ik kreeg ook al direct de uitslag."
"De studiekeuzecheck gaf me een iets beter beeld van de opleiding. Vooral de voorbeeldvragen gaven me een beter beeld van hoe de studie echt zou zijn. Maar de studie echt doen is wel heel anders. Het is lastig om met een vragenlijst te testen hoe je echt om gaat met alle nieuwe stof en het leertempo. Het geeft dus een beter beeld van de studie, maar het is geen volledige, waterdichte test."
"Mijn tip is om vooral relaxed de studiekeuzecheck in te gaan. Het is geen officiële toets en telt nergens voor mee. Het is vooral fijn om voor jezelf meer duidelijkheid te krijgen over of de studie goed bij je past of niet!"