Blog 27 jul., 2021
Auteur: Tussenjaarkenniscentrum · leestijd 2 min · 6588 keer gelezen
Heb je aanhoudende twijfels over studiekeuze? Dan is een tussenjaar misschien een goed idee. Dat brengt risico’s met zich mee, maar kan ook zorgen voor een sterkere studiestart. Daarvoor hoef je niet perse op reis, en heb je geen rijke ouders nodig. Wil je meer weten? In deze blog vertelt Daniëlle Vogels je alles wat je moet weten! Daniëlle is een jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding en oprichter/directeur-bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum.
Een goede studiekeuze maken is niet altijd even makkelijk en kost veel tijd. Er zijn enorm veel mogelijkheden waar je je in moet verdiepen. Je goed verdiepen in de inhoud en opzet van een studie voordat je ermee start, vermindert de kans dat je uitvalt. Het is niet alleen belangrijk dat je de studie interessant vindt, maar ook dat deze aansluit bij wat jij daarna wilt gaan doen. Onthoud wel dat er niet maar één goede keuze is. Je toekomst komt niet vast te liggen door een studiekeuze en je kunt je altijd nog verder ontwikkelen of andere keuzes maken.
Heb je niet voldoende tijd of zin om met je studiekeuze aan de slag te gaan, of ben je er al flink mee bezig geweest maar blijf je twijfelen? Dan biedt een tussenjaar een mooie kans. Het geeft je namelijk een heleboel extra tijd die je kunt besteden aan het verder oriënteren op studies en aan activiteiten die jou helpen om jezelf beter te leren kennen.
Let op dat je de extra tijd die je tijdens je tussenjaar krijgt dus niet alleen aan andere dingen besteed! Dan kan het zijn dat je aan het eind van het tussenjaar nog steeds niet weet wat je wilt studeren. Of dat je alsnog aan een studie begint zonder goed te oriënteren. Andere mogelijke nadelen van een tussenjaar zijn: hoge kosten, saai werk waar je weinig van leert, veel verveling, of extra lastig starten met studeren.
Gelukkig zijn de risico’s van een tussenjaar te beperken met een goede voorbereiding! Bekijk hiervoor het stappenplan naar een waardevol tussenjaar.
Of jij een opleiding in het hoger onderwijs succesvol kunt afronden hangt niet alleen af van je studiekeuze. Ook je motivatie, mentale gezondheid, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijk. Hier kun je ook aan werken in een tussenjaar, zodat je daarna een sterkere studiestart kunt maken.
De manier waarop je een tussenjaar invult, bepaalt of je er een sterkere studiestart door krijgt!
Twijfel je over een tussenjaar of starten met studeren, lees dan gratis e-gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar.Het TussenjaarKenniscentrum geeft onafhankelijke informatie over mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Met onder meer overzichten van mogelijke invullingen van een tussenjaar in binnen- en buitenland.