Kiezen in tijden van corona

Nieuws 1 jul., 2020

leestijd 3 min

Halverwege maart moesten hogescholen en universiteiten hun deuren sluiten wegens de maatregelen tegen het coronavirus. Op dat moment hadden veel studiekiezers hun definitieve keuze nog niet gemaakt. Het bezoeken van een open dag of een dagje proefstuderen zat er niet meer in. Hoe hebben studiekiezers in tijden van corona hun keuze gemaakt?

Online voorlichtingsactiviteiten

Er zijn veel nieuwe initiatieven opgestart. Hogescholen en universiteiten organiseerden online voorlichtingsactiviteiten zoals webinars, virtuele rondleidingen over de campus en chatsessies met studenten of docenten. Ook waren er studenten die op eigen initiatief aanboden vragen van studiekiezers te beantwoorden over de opleiding en de onderwijsinstelling.

Studiekeuze123 heeft met Scholieren.com een live Q&A gedaan waar studiekiezers hun vragen konden stellen. Ook hebben we een filmpje gemaakt voor de Instagram stories van het AVROTROS programma Radar. Hierin beantwoorden we veel gestelde vragen over het kiezen van een studie in tijden van corona. Daarnaast hebben we zelf berichten op social media geplaatst waarin we vragen van studiekiezers beantwoorden.

Op Studiekeuze123.nl hebben we wij de informatiepagina Corona en studiekeuze ingericht, waar we de laatste informatie over de verschillende maatregelen verzamelden. In samenwerking met EDG Media hebben wij per nieuwsbrief de maatregelen onder de aandacht gebracht bij decanen en hen actief gewezen op de informatievoorziening op Studiekeuze123.nl, waarmee zij hun leerlingen konden begeleiden.

Hoe is Studiekeuze123.nl gebruikt?

Naast al deze initiatieven, is het zoeken naar informatie over opleidingen belangrijk gebleken voor studiekiezers. Dit zien wij terug in het toegenomen verkeer op Studiekeuze123.nl. Hoewel werd aangeraden om voor 1 mei aan te melden, lijkt het erop dat het uitstel van de aanmelddeadline naar 1 juni is aangegrepen om meer tijd te nemen voor het zoeken naar informatie en het vergelijken van opleidingen. Dit laatste is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Met het wegvallen van het bezoeken van open dagen is dit nog belangrijker geworden. We zien dat er in april en mei 2020 60-70% meer opleidingen werden vergeleken ten opzichte van de maanden februari en maart.

Bezoekersaantallen

Op het moment dat de onderwijsinstellingen de deuren sluiten, is er een dip in het aantal bezoekers op Studiekeuze123.nl. In de laatste weken van maart zijn er 32% minder unieke bezoekers op de site in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In april herstelde dit en in mei lag het verkeer weer een stuk hoger dan vorig jaar. In mei 2020 hebben 153.000 unieke bezoekers de site bezocht. Dit is 54% hoger dan in mei 2019. Wanneer we de periode breder trekken en kijken naar het moment dat de onderwijsinstellingen dichtgingen op 13 maart tot de aanmelddeadline van 1 juni, dan zien we dat 11% meer unieke bezoekers de website bezocht hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook zien we een toename van het aantal paginaweergaven. In mei 2019 waren dat er 383.000, terwijl dit in mei 2020 meer dan verdubbeld is naar 800.000.

Vervolgonderzoek ROA

Deze cijfers geven een eerste beeld van het maken van een studiekeuze in tijden van corona. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) voert in samenwerking met Studiekeuze123 een vervolgonderzoek uit waarin wordt uitgediept hoe Studiekeuze123.nl tijdens de coronacrisis gebruikt is door studiekiezers.

Categorieën
Delen via: