Een tussenjaar: Hoe doen anderen dat?

Blog 21 jul., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 4 min · 1593 keer gelezen

Twijfel jij over je studiekeuze? Of wil je er even tussenuit? Dan is een tussenjaar misschien wel iets voor jou! Een tussenjaar brengt voordelen én risico’s met zich mee. Hierover schreef het TussenjaarKenniscentrum eerder al een blog over voor ons: Zorgt een tussenjaar voor een sterkere studiestart? Maar hoe ervaren anderen een tussenjaar? In deze blog vertellen Teun en Jonas hoe zij hun tussenjaar hebben ervaren.

Teun

“Nadat ik twee verschillende opleidingen niet had afgerond, vond ik dat het tijd was om uit te zoeken wat ik nou precies leuk vond. Dit wilde ik graag in een ander land doen. Toen ben ik gaan praten met mijn ouders en op internet gaan zoeken. Daarna heb ik een heel plan uitgewerkt. Hierin heb ik alle verschillende opties op een rijtje gezet. Zo kon ik de voor- en de nadelen goed met elkaar vergelijken. Na veel vergelijken kwam ik uit op Nieuw-Zeeland.

Een vriendin van mij woonde al een paar jaar in Nieuw-Zeeland samen met haar familie. Ik mocht hier de eerste twee maanden overnachten. Uiteindelijk heb ik een heel jaar in Nieuw-Zeeland gewoond en gewerkt. Om naar Nieuw-Zeeland te gaan moest ik een visum regelen. Dit visum was precies één jaar geldig, dus daar heb ik goed gebruik van gemaakt!

De hele bedoeling van mijn tussenjaar in Nieuw-Zeeland was om in een andere omgeving op zoek te gaan naar wat ik echt leuk vind om te doen. En om te kijken waar ik zou eindigen als ik helemaal geen studie af zou maken. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik werken in de horeca superleuk vind! Ik werkte in Nieuw-Zeeland bij een foodtruck. Hiermee reden we heel het land door van markt tot festival. Ik ben daardoor naar allerlei concerten en festivals geweest en heb veel mensen en culturen leren kennen. Door deze ervaring ben ik uiteindelijk gaan kijken naar opleidingen die iets met horeca te maken hadden.

Dat heb ik toen niet alleen gedaan. Mijn moeder was in Nederland en zij heeft met mij meegekeken naar opleidingen. Ze is ook naar een aantal open dagen geweest voor mij, zodat ze vragen kon stellen die ik belangrijk vond. Ik heb mij uiteindelijk ingeschreven voor de opleiding Horeca Onderneming en Management. Ik ben nu bijna afgestudeerd!

Ik raad alleen aan om een tussenjaar te nemen als je écht niet weet wat je wilt doen. Of als je al een andere opleiding hebt afgerond. Na een heel jaar zelfstandig leven en geen school, is het namelijk lastig om weer in de boeken te duiken! Je hebt tijdens een tussenjaar wel heel veel tijd voor jezelf. Je leert dan wie je bent als persoon. Als je je tussenjaar goed indeelt, groei je in elk opzicht. Houd er wel rekening mee dat je familie en vrienden niet binnen handbereik zijn als je ver weg gaat. Dat kan af en toe lastig zijn. Ik heb heel kort gedacht om het vliegtuig terug te pakken. Maar toen ik eenmaal mijn draai had gevonden, wilde ik nooit meer terug!

Wil jij ook een tussenjaar naar een ver land? Zoek dan vooral op Facebook naar groepen met backpackers. Vaak zijn er groepen voor verschillende landen. Hierin wordt veel handige informatie gedeeld. De mensen in de groepen zijn vaak ook heel behulpzaam en kunnen je vragen beantwoorden.”

Teun in Nieuw-Zeeland

Jonas

“Ik heb gekozen voor een tussenjaar omdat ik na mijn mbo-opleiding wel even klaar was met het studentenleven. Ik was ook bezig met een studiekeuze voor een vervolgopleiding. Ik vond dit erg lastig. Er was eigenlijk niets dat mij écht aansprak. Omdat ik zo twijfelde, heb ik besloten een tussenjaar te nemen. Al is het bij mij misschien wat uit de hand gelopen, want uiteindelijk heeft mijn tussenjaar drie jaar geduurd!

Voordat ik de keuze maakte, heb ik alles goed besproken met mijn ouders. Ook heb ik rondgevraagd bij vrienden en kennissen die ook een tussenjaar hebben genomen. Verder heb ik eigenlijk niet zoveel informatie opgezocht. Ik heb alles vooral op me af laten komen. Ik heb tijdens mijn tussenjaar geen verre reis gemaakt. Dit kwam gedeeltelijk door de coronamaatregelen. Wel heb ik een aantal kleinere reisjes gemaakt binnen de Benelux en naar Duitsland.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om niet verder te gaan studeren. Ik kwam namelijk tot de conclusie dat dit later altijd nog zou kunnen. Ook ben ik erachter gekomen dat je naast school op een andere manier kunt leren. Dat vond ik fijn. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen op een manier die voor mij comfortabel voelde, met genoeg uitdaging.

Een tussenjaar brengt niet alleen voordelen met zich mee. Zo kreeg ik bijvoorbeeld geen studiefinanciering meer. Als je geen baan of buffer hebt, kan een tussenjaar financieel gezien dus lastig worden. Ik moest er ook op letten dat ik niet te lui werd en teveel thuis ging hangen of te veel ging feesten. Al is thuis hangen en feesten natuurlijk niet per se een heel groot nadeel, haha!

Uiteindelijk vond ik mijn tussenjaar heel waardevol. Ik had veel vrijheid. Dat zorgde ervoor dat ik nieuwe mogelijkheden zag. Daarom raad ik iedereen die twijfelt aan om een tussenjaar te nemen. Een vast inkomen of het hebben van een buffer maakt een tussenjaar wel een stuk makkelijker. Daarom zou ik je als tip mee willen geven om een relaxt, maar uitdagend baantje te zoeken! Denk daarbij ook aan jezelf. Werk niet alleen, ontwikkel jezelf ook!”

 

Categorieën
Delen via: