Wil je sfeer proeven? Bezoek een open dag!

Wil je weten hoe de sfeer is op een opleiding? Dan kun je deelnemen aan een open dag, gaan proefstuderen of een dagje meelopen. Maar wat zijn de verschillen?

Open dagen

Tijdens een open dag of open avond krijg je informatie over verschillende opleidingen. Zo kun je met meerdere opleidingen kennismaken. Je kunt in gesprek gaan met studenten en docenten. En je kunt natuurlijk rondkijken in het gebouw waar je straks misschien terechtkomt. Dit is een goede manier om te kijken of de onderwijsinstelling bij je past. Zie je jezelf daar al rondlopen?

Bedenk vooraf goed wat je allemaal te weten wil komen tijdens de open dag. Zo haal je er het meeste uit. We hebben alvast een lijst met slimme vragen voor je opgesteld! Je kunt ook onze blog Een open dag, hoe pak je dat nou aan? lezen.

Proefstuderen

Wil je wat uitgebreider kennismaken met een opleiding? Dan kun je je aanmelden voor proefstuderen. Je volgt dan met andere studiekiezers een lesprogramma. Zo krijg je een beeld van hoe een dag college volgen eruit ziet. Je kunt vragen stellen aan docenten en studenten en een kijkje nemen in het studiemateriaal.

Dagje meelopen

Student zijn voor één dag? Dat is mogelijk wanneer je gaat meelopen. Je wordt gekoppeld aan een student en volgt samen zijn of haar echte colleges. Op deze manier maak je een gewone lesdag mee. Ondertussen kun je vragen stellen aan de student of een van de docenten.

Waar en wanneer? Check het hier!

In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen van hogescholen en universiteiten. Onderwijsinstellingen vullen zelf de activiteiten in. Het overzicht wordt dagelijks bijgewerkt. Het is dus altijd actueel!

Corona

Door de coronamaatregelen worden de voorlichtingsactiviteiten bijna allemaal online georganiseerd. Dit is natuurlijk niet ideaal. Je kunt niet door de gangen lopen en het proeven van de sfeer is lastig. Maar hogescholen en universiteiten doen hun best om een compleet en realistisch beeld te geven van wat je kunt verwachten als je bij hen gaat studeren. Ook is het vaak mogelijk om met studenten, docenten, medewerkers of studieadviseurs. Lees in onze blog de ervaringen van andere studiekiezers met het deelnemen aan online open dagen.

Lees meer

Open dagen kalender

Alle open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen op een rij!

Ga naar de Open dagen kalender

Hoe bereid ik me voor op een open dag?

Met een goede voorbereiding, haal je het meeste uit een open dag.

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden