Twijfels in het eerste jaar

Tijdens het eerste jaar van de opleiding worden meestal algemene, inleidende vakken gegeven. In het eerste jaar is er vaak ook nog niet zoveel te kiezen. Dit valt misschien wat tegen, in vergelijking met de leuke vakken en stages waar je tijdens de open dagen over hebt gehoord. Je vraagt je af of de opleiding wel zo leuk is als je had verwacht. Wat nu?

Ga in gesprek

Soms is het eerste studiejaar gewoon een kwestie van doorzetten. Die leuke vakken komen verderop in de studie echt wel aan bod. Ouderejaars studenten kunnen daar meer over vertellen. Ga daarom eens in gesprek met iemand die één of twee jaar verder is.

Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur. Hij of zij kan met je uitzoeken waarom de opleiding tegenvalt. Zijn het de vakken? Is het de inhoud van de opleiding? Of misschien past het onderwijs niet zo goed bij jou. Samen kun je de mogelijkheden bespreken. Ga je door met de opleiding, switch je of ga je stoppen?

Switchen

Wanneer blijkt dat een andere studie of een ander soort onderwijs beter bij je past, dan kun je switchen van opleiding. Je kunt naar een andere onderwijsinstelling gaan, maar ook bij dezelfde hogeschool of universiteit blijven. Inleidende vakken worden soms aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Wanneer je switcht binnen dezelfde onderwijsinstelling, kun je daarom soms (een deel van) je studiepunten meenemen.

Lees meer over switchen van opleiding

Stoppen

Wil stoppen met de opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Dan hoef je je studentenreisproduct niet terug te betalen. Heb je een aanvullende beurs? Dan hoef je ook die niet terug te betalen. Een eventuele lening moet je wel terugbetalen. Je schrijft je uit via Studielink.nl en geeft bij je onderwijsinstellingen en bij DUO door dat je stopt.

Lees meer over de stappen die je moet nemen

Bindend Studieadvies (BSA)

Bij sommige opleidingen moet je in het eerste studiejaar een bepaald aantal studiepunten halen. Hier wordt een bindend studieadvies (BSA) aan gekoppeld. Heb je te weinig studiepunten gehaald? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je moet dan met de opleiding stoppen. Je mag het eerste jaar dan ook niet nog eens opnieuw doen. Heb je in de eerste maanden van je opleiding heel weinig studiepunten gehaald? Dan kun je ervoor kiezen om voor 1 februari te stoppen. Je zou de opleiding dan volgend jaar weer opnieuw kunnen starten. Al is het natuurlijk wel belangrijk om te bedenken waarom je zo weinig studiepunten hebt behaald en of de opleiding wel bij je past. Een studieadviseur binnen jouw hogeschool of universiteit kan je hierbij helpen.

Lees meer

Switchen van opleiding

Waar moet je op letten als je switcht van opleiding?

Lees wat je mogelijkheden zijn

Stoppen? Voor 1 februari

Wil je stoppen met je opleiding? Doe dit dan voor 1 februari.

Lees waarom stoppen voor 1 februari voordeliger is

Checklist studiekeuze

Volg de studiekeuze checklist en vind een nieuwe opleiding die bij je past.

Ga naar de checklist