Stoppen? Voor 1 februari

Overweeg je om te stoppen met je opleiding? Regel dit dan voor 1 februari. In dit artikel lees je waarom.

Denk je erover om te stoppen met je opleiding? Ga dan eerst in gesprek met je studieadviseur. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen waarom je wil stoppen. Vind je de vakken niet leuk? Of past het niveau toch niet bij je? Misschien is er een oplossing te vinden binnen de opleiding of kun je switchen naar een andere studie.

Financiële gevolgen

Wil je echt stoppen met je opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Studenten die in het eerste jaar voor 1 februari stoppen met de opleiding hoeven de ontvangen basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct namelijk meestal niet terug te betalen. Dit wordt ook wel de 1-februariregeling genoemd. Een eventuele lening moet je wel altijd terugbetalen. Ook is het soms nog mogelijk om een deel van het collegegeld terug te krijgen.

Belangrijk om te weten: deze regeling geldt alleen als je voor het eerst studiefinanciering krijgt voor een hbo- of wo-opleiding en je in je eerste jaar stopt met je studie. Je mag daarna in hetzelfde studiejaar geen studiefinanciering meer aanvragen voor een hbo- of wo-opleiding. De maanden dat je studiefinanciering hebt gekregen, tellen mee in het totaal aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering. Meer over de voorwaarden bij de 1-februariregeling lees je op Duo.nl.

Wat moet ik regelen?

Heb je besloten dat je stopt met je studie? Dan moet je een aantal dingen regelen.

  • Schrijf je uit via Studielink.
  • Geef aan DUO door dat je stopt. Zo wordt je studiefinanciering stopgezet. Maak je gebruik van de 1-februariregeling? Dan wordt het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs omgezet in een gift. Bekijk ook de website van DUO en vul de wijzigingshulp in.
  • Geef aan je opleiding door dat je stopt. Meestal kun je een deel van het collegegeld terugkrijgen. Dit wordt restitutie van het collegegeld genoemd.
  • Geef door dat je stopt aan de docenten waarbij je vakken volgt. Breng ook je medestudenten waarmee je samenwerkt aan opdrachten op de hoogte.
  • Leg vast welke vakken je gehaald hebt. De studiepunten blijven meestal een tijdje geldig. Mocht je later besluiten dat je toch weer wil studeren, dan kan dit van pas komen.

Overweeg een tussenjaar

Deze opleiding was geen succes, maar je wil toch studeren. Wat nu? Overweeg dan een tussen(half)jaar. Deze periode kun je gebruiken om je persoonlijk verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een korte cursus te volgen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum. De website WilWeg.nl biedt informatie voor scholieren en studenten die een periode in het buitenland overwegen, bijvoorbeeld voor een tussenjaar.

Wil je toch weer gaan studeren?

Je weet door je eerste studiejaar beter wat je wel en niet leuk vindt. Gebruik dit bij het vinden van een nieuwe opleiding. Vergelijk opleidingen en neem deel aan open dagen. De meeste hogescholen en universiteiten bieden op allerlei manieren hulp aan studenten die gestopt zijn en een nieuwe studie willen vinden. Informeer hiernaar bij je onderwijsinstelling.

Vergeet tot slot niet om je op tijd aan te melden voor een nieuwe opleiding. De aanmelddeadline voor numerus fixusopleidingen is 15 januari, voor de meeste andere opleidingen is het 1 mei. Lees meer over aanmelden voor een nieuwe opleiding.

Lees meer

Twijfels in het eerste jaar

Wat kun je doen als je twijfelt aan je studiekeuze?

Lees wat je mogelijkheden zijn

Switchen van opleiding

Waar moet je op letten als je switcht van opleiding?

Lees wat je mogelijkheden zijn

Sfeer proeven?

Bezoek dan een open dag. Een goede voorbereiding zorgt dat je er het meeste uit haalt.

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag