De studiekeuzecheck (matching)

De studiekeuzecheck of matching, wat is dat nou? En waarom word je er voor uitgenodigd? We leggen het uit!

Nadat je je hebt aangemeld voor een hbo of wo-bacheloropleiding of een associate degree, word je meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een activiteit die die is bedoeld om te controleren of de studie die jij hebt gekozen, wel écht bij je past nog voordat je van start gaat met de studie. Het kan bijvoorbeeld een proefcollege zijn of het invullen van een online vragenlijst. Na de check krijg je van de onderwijsinstelling een advies dat iets zegt over of de opleiding bij jou past.

Rechten en plichten

Wanneer je je op tijd (bij de meeste opleidingen is dit uiterlijk 1 mei) hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past. Als je je na 1 mei hebt aangemeld, kan de opleiding je weigeren of voorwaarden stellen aan jouw aanmelding en dan kan het advies wel bindend zijn.

We hebben alle informatie over de studiekeuzecheck, waaronder meer informatie over je rechten en plichten voor je verzameld. Lees alles over de studiekeuzecheck.

Studiekeuzecheck bij selectie?

Er zijn opleidingen met een selectieprocedure, zoals numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Deze opleidingen bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Meer informatie

Wil je meer weten over de studiekeuzecheck? Op de pagina Studiekeuzecheck vind je uitgebreide informatie over wat het inhoudt, wanneer je meestal meedoet en wat je rechten en plichten zijn. Benieuwd naar hoe andere studenten de studiekeuzecheck beleefd hebben? Lees dan de ervaring van Julie en Emma in de blog Wat kan ik verwachten van de studiekeuzecheck?

Lees meer

Lees alles over de studiekeuzecheck

Alle informatie over de studiekeuzecheck voor je verzameld.

Lees alles over de studiekeuzecheck

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden

Wat als ik het echt niet weet?

Je hebt je goed georiënteerd, maar je blijft twijfelen.

Lees wat je dan nog kunt doen