Bezoek open dagen

Wil je doorstromen van hbo naar wo? Bezoek dan open dagen!

Je kent het waarschijnlijk nog wel van toen je op zoek was naar een hbo-bachelor. Nu je op zoek gaat naar een opleiding aan de universiteit, is het verstandig om weer open dagen te bezoeken. Zo kun je kennismaken met meerdere opleidingen. Je kunt in gesprek gaan met studenten en docenten. En je kunt natuurlijk rondkijken in het gebouw waar je straks misschien terechtkomt. Dit is een goede manier om te kijken of een universiteit bij je past.

Bekijk het programma en meld je aan

Door je vooraf aan te melden, weet de universiteit hoeveel mensen er ongeveer komen. Bekijk ook alvast het programma. Soms zijn er extra activiteiten waarvoor je je apart moet aanmelden.

Wil je weten wanneer er open dagen georganiseerd worden? Bekijk dan de Open dagen kalender. Onderwijsinstellingen vullen hierin zelf hun open dagen in. De kalender wordt dagelijks bijgewerkt. Je kunt in de kalender filteren op studieniveau, waardoor je alleen de open dagen van wo-opleidingen te zien krijgt. Je vindt er ook de links naar de aanmeldpagina's van de open dagen.

Lees je vooraf in

Op de website van de universiteit vind je veel informatie. Ook kun je een brochure aanvragen. Hierin wordt uitgebreide informatie gegeven over verschillende opleidingen. Zo weet je voor de open dag al wat de opleiding ongeveer inhoudt.

Bedenk wat je doel is en verzin handige vragen

Bepaal vooraf wat je te weten wil komen over de opleiding of de universiteit. Wil je bijvoorbeeld de sfeer proeven, of wil je meer informatie over één specifieke opleiding? Als je een hoofdvraag hebt, kun je gerichter zoeken naar antwoorden. Bedenk vooraf een aantal vragen waarop je antwoord wil. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet een gemiddelde week van een eerstejaarstudent eruit?
  • Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?
  • In welke beroepen komen studenten terecht?
  • Hoeveel contacturen per week zijn er?
  • Hoe groot zijn de groepen?
  • Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of moet je juist veel opdrachten maken?
  • Zijn er meer studenten die vanuit het hbo zijn doorgestroomd naar deze opleiding? Hoe was hun ervaring?
  • Hoeveel van de studenten die vanuit het hbo zijn doorgestroomd naar deze opleiding, ronden hem ook succesvol af?

We hebben een lijst gemaakt met nog meer van deze slimme vragen. Deze lijst kun je ook uitprinten en meenemen naar een open dag.

Maak aantekeningen

Maak tijdens de dag aantekeningen. Als je meerdere open dagen bezoekt, is het soms lastig om alle informatie te onthouden. Dan weet je niet meer wat je waar hebt gehoord en gevraagd. Wanneer je aantekeningen maakt, kun je deze later nog eens teruglezen.

Ook is het goed om de open dag na afloop te bespreken met iemand die jou goed kent. Hoe was de dag? Wat vond je leuk en wat vond je niet leuk? Welke opleidingen spraken je aan, welke niet, en waarom was dit zo? Misschien bedenk je op dat moment nog vragen bij sommige opleidingen die je later wil stellen. Schrijf ook dit allemaal op, zodat je het later terug kunt lezen.

Reis met het openbaar vervoer

Je gaat studeren aan een nieuwe onderwijsinstelling en misschien ook wel in een nieuwe stad. Door met het openbaar vervoer naar de open dag te gaan, ervaar je hoe die reis eruit gaat zien. Is dit een reis die je iedere dag wil maken?

Bezoek meer open dagen en verdiepende voorlichtingsactiviteiten

Door meerdere open dagen te bezoeken, kun je echt vergelijken. Welke opleidingen spreken je aan? Zitten er verschillen in de manier waarop deze opleidingen worden aangeboden door verschillende hogescholen of universiteiten? Waar voelt de sfeer goed?

Ben je na een bezoek aan een algemene open dag enthousiast over een aantal opleidingen? Ga voor deze opleidingen dan ook naar een verdiepende voorlichtingsactiviteit, zoals een meeloopdag of een dag proefstuderen.

Proefstuderen

Wanneer je je aanmeldt voor proefstuderen, volg je met andere studiekiezers een lesprogramma. Zo krijg je een beeld van hoe een dag college volgen eruit ziet. Je kunt vragen stellen aan docenten en studenten en een kijkje nemen in het studiemateriaal.

Meeloopdag

Tijdens een meeloopdag word je gekoppeld aan een student. Je volgt samen zijn of haar echte colleges. Op deze manier maak je een gewone lesdag mee. Ondertussen kun je natuurlijk ook vragen stellen aan de student of een van de docenten.

Lees meer

Bekijk opleidingspagina's

Heb je een beeld van de richting die je op wil? Zoek dan eens naar opleidingen in het opleidingenoverzicht.

Lees welke informatie je op de opleidingspagina vindt

Premaster of schakelprogramma nodig?

Wil je doorstromen naar een wo-master? Dan moet je meestal een schakelprogramma volgen.

Lees meer over premasters en schakelprogramma's

Collegegeld en studiefinanciering

Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond doorstromen