Wo bachelor - Onderwijs en Opvoeding

Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs

De universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs is gericht op lesgeven aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Je krijgt alleen universitair onderwijs en kunt in drie jaar je lesbevoegdheid halen. Je bestudeert hoe kinderen zich motorisch, cognitief en sociaal ontwikkelen en kijkt naar de complexe situaties die kunnen ontstaan als er in hun ontwikkeling problemen optreden. Je leert dus niet alleen hoe je niet alleen hoe je bijvoorbeeld een rekenles of een taalles geeft, maar ook hoe je daarbij aansluit op de individuele behoeften en mogelijkheden van een kind. Daarnaast leer je hoe je kinderen met problemen of stoornissen kunt helpen en hoe je opvoeders en (collega-)leerkrachten daarbij begeleidt. Tijdens de hele opleiding loop je stage op een basisschool, waar je steeds het verband legt tussen de wetenschappelijke benadering en de praktijd van het onderwijs. Je werkt ook aan onderzoeks- én beroepsvaardigheden: je verdiept je in verschillende onderzoeksmethoden en leert aan de hand van situaties uit de alledaagse praktijk.

Na deze studie

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. Opgelet: de impact van COVID-19 op de middellange termijn prognoses voor de arbeidsmarkt is hierin niet verwerkt.


Meest gekozen masters

Hieronder vind je een lijst met de meest gekozen masters na deze studie. De masters zijn aflopend gesorteerd met per master het percentage studenten dat is door gaan studeren aan deze master.

Pedagogische Wetenschappen 12 studenten 60%
Onderwijswetenschappen 8 studenten 40%