Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een manier om te controleren of de studie die jij hebt gekozen bij je past. De check kan verschillende vormen hebben. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in, heb je een persoonlijk gesprek of volg je een proefcollege. Het gaat erom dat jij als studiekiezer een goed beeld krijgt van de opleiding en erachter komt of er een match is tussen jou en de opleiding.

Advies

Nadat je aan de studiekeuzecheck hebt deelgenomen, krijg je een advies. Is het advies positief? Dan denkt de onderwijsinstelling dat de opleiding bij je past en dat je hem succesvol gaat afronden. Krijg je een negatief advies? Dan ziet de onderwijsinstelling een risico dat je gaat uitvallen. Ze verwachten dat de opleiding niet goed bij je past.

Is het advies bindend?

Wanneer je je voor 1 mei voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend. Dus ook bij een negatief advies mag je aan de opleiding starten. Het is dan wel verstandig om nog eens goed na te denken of de opleiding wel echt bij je past. Heb je je na 1 mei pas voor het eerst bij een opleiding aangemeld? Dan kan het advies van de onderwijsinstelling wel bindend zijn. Meer hierover lees je op de pagina Rechten en plichten rond aanmelden.