Opleidingen met aanvullende eisen

Voor sommige opleidingen moet je een bepaalde eigenschap of een talent hebben. Om aan de onderwijsinstelling te laten zien dat je die eigenschap of dat talent hebt, moet je meedoen aan een selectieprocedure. Dit geldt bijvoorbeeld voor kunstopleidingen waarvoor je auditie moet doen, of een sportopleiding waarvoor je een sporttest moet doen. Maar ook een hotelschool of opleiding tot verpleegkunde waarbij je toelating moet doen.

Hoe meld je je aan?

Het aanmelden gaat vaak anders dan bij andere opleidingen. De aanmelddeadline verschilt per opleiding. Controleer daarom altijd goed op de website van de onderwijsinstelling zelf wat de aanmelddeadline en de procedure is. Bij opleidingen van de Politieacademie of Faculteit Militaire Wetenschappen moet je eerst solliciteren op een functie voordat je je kunt aanmelden voor een opleiding. Vraag ook daar bij de onderwijsinstelling zelf hoe dit precies in zijn werk gaat.

Is het een numerus fixusopleiding?

De meeste selectieopleidingen met aanvullende eisen, zijn geen numerus fixusopleiding. Twijfel je? Check dan het overzicht met numerus fixusopleidingen. Als een opleiding niet in het overzicht staat, is het geen numerus fixusopleiding. Daarmee gelden de aanvullende regels en voorwaarden voor numerus fixusopleidingen dus ook niet.

Masteropleidingen

Bij veel masteropleidingen gelden ook aanvullende eisen. Hiervoor gelden weer andere regels. Soms is een schakelprogramma of premaster nodig. Ook kan de aanmelddeadline verschillen. Vraag daarom altijd bij de masteropleiding na welke aanvullende eisen er precies zijn en hoe je je moet aanmelden.