Opleidingen met aanvullende eisen

Voor sommige opleidingen moet je een bepaalde eigenschap of een talent hebben. Om aan de onderwijsinstelling te laten zien dat je die eigenschap of dat talent hebt, moet je meedoen aan een selectieprocedure. Dit geldt bijvoorbeeld voor kunstopleidingen waarvoor je auditie moet doen. Maar ook voor sportopleidingen waarvoor je een sporttest moet doen. Of een hotelschool of opleiding tot verpleegkunde waarbij je toelating moet doen.

Hoe meld je je aan?

Het aanmelden gaat vaak anders dan bij andere opleidingen. De wettelijke aanmelddeadline in Studielink is 1 mei, maar hiervoor moet je je vaak al bij de onderwijsinstelling zelf aanmelden. Sommige onderwijsinstellingen zullen juist vragen je eerst in Studielink aan te melden en daarna pas bij de opleiding zelf. Controleer daarom altijd goed op de website van de onderwijsinstelling zelf hoe de aanmelding geregeld is.

Is het een numerus fixusopleiding?

De meeste selectieopleidingen met aanvullende eisen, zijn geen numerus fixusopleiding. Twijfel je? Check dan het overzicht met numerus fixusopleidingen. Als een opleiding niet in het overzicht staat, is het geen numerus fixusopleiding. Daarmee gelden de aanvullende regels en voorwaarden voor numerus fixusopleidingen dus ook niet.