Release november 2021

Vanaf 3 november 2021 is release 21.8 van de Studiekeuzedatabase beschikbaar. Wijzigingen in het onderwijsaanbod zijn doorgevoerd op basis van het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van 11 oktober 2021. De nieuwe gegevens zijn voor studiekiezers beschikbaar via Studiekeuze123.nl. Professionele gebruikers hebben toegang tot de gegevens via de REST-API (ODATA). De opleidingsinformatie afkomstig van instellingen die wordt aangeleverd via HOVI, wordt daarin dagelijks ververst. Lees meer over het gebruiken van de Studiekeuzedatabase.

De wijzigingen in deze release zijn ook doorgevoerd voor Studie in Cijfers op Studiekeuze123.nl. De eventueel gewijzigde plaatjes zijn voor instellingen beschikbaar via het Dashboard.

Wijzigingen en correcties

 • De CROHO-wijzigingen tot 11 oktober 2021 zijn doorgevoerd;
 • De toelatingseisen uit de bron RATHO zijn aangepast voor de nieuwe en gewijzigde opleidingen. Deze gegevens hebben betrekking op de opleidingen in collegejaar 2022-2023;
 • De URL’s naar accreditatiebesluiten en -rapporten, afkomstig van de NVAO, zijn ververst.
 • De opleidingen met een numerus fixus zijn ververst met de gegevens voor studiejaar 2022-2023 met de tot op heden ontvangen informatie van Studielink;
 • Voor enkele studies is het veld Sector in de tabellen Opleidingen en Studies aangepast van ‘Recht en Bestuur’ naar ‘Economie en Bedrijf’. De reden hiervoor is dat het cluster Vastgoed en Makelaardij is verplaatst van de sector Recht en Bestuur naar de sector Economie en Bedrijf;
 • Bij de opleiding ‘European Studies on Society, Science and Technology’ is de opleidingscode aangepast naar de actuele opleidingscode: 60002;
 • Voor de onderwijsinstelling THIM Hogeschool voor Fysiotherapie is de Engelse instellingsnaam aangepast naar THIM University of Applied Sciences in Physiotherapy.

Aanpassing Studiekeuzedatabase

Enkele velden en tabellen zijn onlangs toegevoegd aan de Studiekeuzedatabase. In de bijlage staan al deze velden en tabellen. Het gaat om de volgende aanpassingen:

 • Een nieuw veld, genaamd ‘CrohoNaamEngels’ is toegevoegd. In dit veld wordt alleen de Engelse naam van een opleiding opgenomen wanneer deze in CROHO geregistreerd staat. Dit heeft de voorkeur van de onderwijsinstellingen. Op dit moment komt de Engelse naam in HOVI uit het veld ‘NaamOpleidingEngels’ van de Studiekeuzedatabase. In dit veld staan naast de Engelse naam uit CROHO ook de door Studiekeuze123 aangevulde Engelse namen, wanneer deze ontbreekt in CROHO. Vandaar dat het veld ‘CrohoNaamEngels’ is toegevoegd aan de Studiekeuzedatabase.
 • De (bezoek)adresinformatie van onderwijsinstellingen in de tabellen Opleidingen en Vestigingen is gevuld met gegevens uit HOVI. Voorheen werden de adressen handmatig bijgehouden door Studiekeuze123. Tevens is een nieuwe tabel Locaties aan de Studiekeuzedatabase toegevoegd met informatie over de verschillende typen locaties (lesplaats of externe locatie) uit HOVI.
 • Informatie over welke CROHO-opleiding(en) toegang geven tot een bepaalde masteropleiding wordt uit HOVI overgenomen. Dit zijn zogeheten studieroutes. Informatie over eventuele aanvullende eisen wordt ook opgenomen.
 • Informatie over beroepen die je na een bepaalde opleiding kan uitvoeren wordt ook overgenomen uit HOVI.

Bij vragen over deze wijzigingen kunt u contact met ons opnemen.

Volgende release Studiekeuzedatabase

De volgende release van de Studiekeuzedatabase staat gepland op 7 december 2021.

Bekijk de volledige releaseplanning van 2021.

Bekijk welke bronnen Studiekeuze123 gebruikt