Hospiteren, hoe dan?

Blog 28 jul., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 4 min · 6017 keer gelezen

Ga je studeren? Dan ga je misschien ook wel op kamers wonen. Via via een kamer vinden is natuurlijk fijn. Maar dat lukt lang niet altijd. Dan is de kans groot dat je moet gaan hospiteren! Wat is het en hoe pak je het aan? We leggen het uit. Maar eerst wat informatie over op kamers gaan.

 

Op kamers gaan

Als je op jezelf gaat wonen, heb je een aantal opties. Je kunt een kamer huren in een studentenhuis of bij een hospita. Je kunt ook zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in een studio of zelfs een appartement. Sommige woningen worden alleen aan studenten verhuurd. Dit heet studentenhuisvesting. Je moet bij een hogeschool of universiteit ingeschreven staan om hiervoor in aanmerking te komen. Meer informatie over op kamers gaan, lees je in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken? Bekijk ook eens onze stedenpagina's. Daar zie je per stad hoe studenten wonen en wat de gemiddelde huurprijs is.

Hospiteren, kijkavond of instemming: wat is het het?

Wanneer er een kamer vrijkomt in een studentenhuis, moet er een nieuwe huisgenoot worden gezocht. Dit wordt vaak gedaan met een hospiteeravond, kijkavond of instemmingsavond. Deze woorden betekenen allemaal hetzelfde! Tijdens zo'n avond worden mogelijk nieuwe huisgenoten uitgenodigd om kennis te maken en de kamer te bekijken. Aan het eind van de avond kiezen de bewoners uit alle kandidaten degene die ze als nieuwe huisgenoot willen.

Wat kan ik van een hospiteeravond verwachten?

Er is geen standaard hospiteeravond. Ieder studentenhuis organiseert het op zijn eigen manier. Het kan zijn dat je met een aantal andere kandidaten in de kamer zit om vragen te beantwoorden. Maar je kunt ook uitgenodigd worden om spelletjes te spelen met alle huisgenoten of om met z'n allen te borrelen. Soms worden alle kandidaten tegelijkertijd uitgenodigd, terwijl je een andere keer alleen met alle huisgenoten in gesprek gaat. Zij kiezen een manier die past bij het huis.

Tips voor een hospiteeravond

Tijdens een hospiteeravond wil je natuurlijk een goede indruk maken op de huisgenoten. Zij kiezen uiteindelijk wie de kamer krijgt. We hebben wat tips op een rij gezet:

1. Schrijf een origineel bericht

Er komen vaak veel reacties binnen op één kamer. Probeer daarom op te vallen en stuur geen standaard berichtje. Let ook op aan wie je het bericht stuurt. Meestal is dit naar de studenten die al in het huis wonen. Maak er dus geen formele brief van. Vertel bijvoorbeeld iets leuks over jezelf en laat weten waarom je enthousiast bent over de kamer of het huis.

2. Kijk naar je social media-accounts

Een eerste indruk is belangrijk! Vaak zullen de huisgenoten je snel even opzoeken op social media. Het is daarom handig om te kijken of je social media-accounts een goed beeld geven van wie je bent.

3. Bereid je voor

Op de meeste hospiteeravonden komen dezelfde soort vragen voorbij: 'Waar kom je vandaan? Wat studeer je? Wat zijn je hobby's? Hou je van uitgaan?' Bereid deze vragen voor. Bedenk ook wat jou anders dan anderen maakt.

4. Kom op tijd

Het is belangrijk om op tijd te komen. Vaak wordt een hospiteeravond opgedeeld in time-slots. Zo heeft iedere kandidaat evenveel tijd. Als je te laat komt, ben je die tijd kwijt! Daarnaast maakt je natuurlijk gewoon een slechte indruk als je te laat komt.

5. Ben jezelf

Het is een tip die je waarschijnlijk al erg vaak hebt gehoord, maar hij is wel belangrijk. Ben jezelf! Bewoners kunnen dan het beste zien of je in het huis past. Dat is niet alleen belangrijk voor het woongenot van de bewoners, maar ook voor jou! Je wil natuurlijk ergens wonen waar jij je goed op je plek voelt.

5. Stel zelf ook vragen

De huisgenoten hebben natuurlijk veel vragen voor jou. Maar vergeet niet om zelf ook vragen te stellen! Zo kom je geïnteresseerd over. Daarnaast kom je erachter of de kamer en de huisgenoten wel bij je passen.

5. Praat met alle huisgenoten

Alle huisgenoten hebben een stem bij het kiezen van de nieuwe huisgenoot. Het is daarom belangrijk om iedereen even te spreken. Zo weet in ieder geval iedereen wie je bent, als de beslissing voor de nieuwe huisgenoot wordt genomen.

6. Maak contact met je medekandidaten

Ben je op een avond met meerdere kandidaten tegelijk? Maak dan ook met hen contact. Het zijn dan wel je concurrenten, maar het laat zien dat je sociaal bent. Iets wat meestal gewaardeerd wordt in een studentenhuis.

7. Kom zonder ouders

Op kamers gaan is een nieuwe start. Zelfstandigheid is belangrijk. Neem daarom je ouders niet mee naar een hospiteeravond.

8. Vraag waarom je het niet bent geworden

Soms heb je geluk en hoef je maar één keer te hospiteren. Meestal is dit niet het geval. Maak je geen zorgen als je niet bent uitgekozen. Je kunt op een vriendelijke manier vragen waarom je niet bent gekozen. Deze feedback kun je dan meenemen naar de volgende hospiteeravond!

Veel succes met het vinden van een kamer!

Categorieën
Delen via: