3 manieren om de Nationale Studenten Enquête te gebruiken bij je studiekeuze

Blog 31 mei, 2023

leestijd 2 min · 2337 keer gelezen

Vind jij het belangrijk om te weten hoe studenten denken over hun opleiding? Bekijk hoe je de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) kunt benutten bij je studiekeuze.

1: Bekijk een overzicht per opleiding

In het opleidingsoverzicht kun je zoeken naar opleidingen die je interessant lijken. Hier kun je per opleiding de NSE-resultaten bekijken over hoe tevreden (oud)studenten in het algemeen zijn over de opleiding. Verder krijg je bijvoorbeeld ook een beeld van hoe ze gemiddeld de sfeer op de opleiding, beschikbare studiefaciliteiten. en aansluiting bij de beroepspraktijk beoordelen.

Staat er bij een opleiding geen overzicht met resultaten? Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Meer hierover lees je op de pagina Waar zijn de resultaten van mijn opleiding.

2: Vergelijk de resultaten van opleidingen

Wil je graag de tevredenheid van studenten vergelijken tussen verschillende opleidingen? Ook dat kan met behulp van het opleidingsoverzicht op Studiekeuze123.nl. Je klikt dan in het overzicht de knop vergelijk aan bij de opleidingen die je graag naast elkaar wil zien. Heb je alle opleidingen toegevoegd dan klik je vervolgens op Ga naar vergelijker. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook snel zien hoe tevreden de studenten van een bepaalde opleidingsrichting zijn bij verschillende hogescholen.

In het overzicht van de vergelijker vind je ook nog allerlei andere kenmerken om te vergelijken, denk aan hoeveel studenten doorgaan naar het tweede studiejaar en hoe tevreden afgestudeerden zijn met hun baan na de opleiding.

3: Nog dieper de NSE-resultaten induiken?

Vind jij het interessant om jezelf nog verder te verdiepen in de resultaten van de NSE dan kun je gebruik maken van het NSE Dashboard. Hier kun je onder andere de tevredenheidsbeoordelingen van eerdere jaren terugkijken en de resultaten van één onderwijsinstelling met elkaar vergelijken.

Ook interessant om te weten...

De Nationale Studenten Enquête is een grootschalig landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. Jaarlijks worden bijna alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. De resultaten van de NSE worden gebruikt voor studiekeuzevoorlichting, maar de resultaten worden bijvoorbeeld ook gebruikt om de opleiding verder te verbeteren.

Lees meer over de Nationale Studenten Enquête

Delen via: