Voltijd, deeltijd, duaal: wat is wat?

Als je gaat studeren, kun je kiezen uit een opleiding in voltijd, deeltijd of duaal. Maar wat is het verschil? En wat past bij jou?

Studeren in voltijd

Als voltijdstudent volg je in principe elke dag lessen of colleges, loop je stages en doe je aan zelfstudie. Er wordt van je verwacht dat je gemiddeld 40 uur per week besteedt aan je studie. En daarnaast ligt het studentenleven natuurlijk voor je open. Je hebt recht op studiefinanciering.

Zoek een voltijd opleiding

Studeren in deeltijd

Een andere optie is studeren in deeltijd. Je gaat vaak in de avonduren naar de hogeschool of universiteit. Van het deeltijdonderwijs maken vaak volwassenen gebruik. Zij combineren hun studie met hun werk en privéleven. Zij doen dit om een volgende stap te kunnen zetten in hun carrière, zich te laten omscholen of op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De studie kan aansluiten bij je baan, maar dat hoeft niet. Je hebt geen recht op studiefinanciering als je een studie in deeltijd volgt.

Zoek een deeltijd opleiding

Een duale opleiding volgen

Bij een duale studie wordt studeren en een betaalde baan afgewisseld of gecombineerd. Anders dan bij deeltijd, vullen werk en studie elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Je hoeft hierbij geen stage te lopen. In de periode die je werkt, ben je werknemer en ontvang je een salaris. Je hebt recht op studiefinanciering voor de periode dat je studeert. Op de universiteit betekent duaal studeren meestal dat je studie wordt verlengd met een jaar werken in de praktijk.

Zoek een duale opleiding