Studeren in het buitenland?

Een deel van een studie in het buitenland volgen, of een stage overzee doen. Bij veel opleidingen is hier ruimte voor. Waar kun je terecht voor meer informatie?

De Nuffic

De Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Onder de titel ‘WilWeg’ geeft de Nuffic voorlichting aan Nederlandse scholieren en studenten over studie en stage in het buitenland. Op die manier wil de Nuffic studenten enthousiast maken voor een verblijf over de grens.

WilWeg

www.wilweg.nl geeft informatie over studie en stage in meer dan veertig landen. Je vindt er alles over onderwerpen als visa, verzekeringen, woonruimte en de kosten van levensonderhoud. Ook de verschillende financieringsmogelijkheden van je buitenlandse plannen komen uitgebreid aan bod. De beursopener is bijv. een online tool waarmee scholieren en studenten kunnen zoeken naar beurzen en fondsen om hun buitenlandervaring mede te financieren.

Je gehele studie in het buitenland

Behalve een tijdelijke studie of stage kun je natuurlijk ook een gehele studie in het buitenland volgen. Ook in het buitenland kan je recht hebben op studiefinanciering. Deze studiefinanciering wordt ‘meeneembare studiefinanciering’ genoemd. Er gelden dezelfde voorwaarden om voor meeneembare studiefinanciering in aanmerking te komen als voor studiefinanciering in Nederland. Daarnaast gelden er nog drie extra voorwaarden. Zowel de algemene voorwaarden als de extra voorwaarden zijn terug te lezen op de website van DUO.

Overzicht van studies in het buitenland

Neem voor een uitgebreid overzicht van studies in het buitenland een kijkje op BachelorsPortal, MastersPortal, PhDPortal, websites met overzicht van opleidingen in Europa. Of kijk op ScholarshipPortal (voor beurzen). Ook op Educations.com vind je een uitgebreid overzicht van studies in het buitenland naast een grote hoeveelheid praktische informatie.

Checklist

De checklist van WilWeg laat scholieren en studenten zien wat ze allemaal moeten regelen voor een buitenlandervaring en in welke volgorde ze dat het beste kunnen aanpakken. Ook vind je er veel generieke informatie over verschillende onderwerpen die met een buitenlandverblijf te maken hebben.