Hoe maak ik de juiste profielkeuze?

Bij het maken van een profielkeuze voor havo of vwo moet je al vroeg in je middelbare schoolcarrière serieus nadenken over je toekomst. En de keuze beïnvloedt welke kant je op kunt voor een vervolgstudie. Maar welk profiel past nu het beste bij jou?

Voorbereiding: wie ben ik?

Voordat je een van de vier profielen kiest, is het goed om je te verdiepen in jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Wat vind ik leuk, wat zijn mijn interesses? (Wat doe je bijvoorbeeld in je vrije tijd?)
  • Wat zijn mijn talenten? (Wat heb je bijvoorbeeld gedaan waar je trots op bent?)
  • Wat voor type ben ik? (Welke kenmerken heb je: behulpzaam, praktisch, stressbestendig…)
  • Wat voor vakken vind ik interessant?

Je hoeft deze vragen niet alleen te beantwoorden. Praat eens met je ouders en je vrienden en schets een beeld van jezelf. Schrijf het op, tik het in je telefoon of maak een mindmap zodat je het altijd bij de hand hebt.

Profielkeuze: vier mogelijkheden

Je kunt zowel op havo als op vwo kiezen uit vier verschillende profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Wat deze profielen precies inhouden, lees je op de pagina Profielkeuze: welke zijn er? Bekijk of jouw interesses overeenkomen met een van deze profielen. Wie weet zie je de perfecte match!

Twijfels? Doe een profielkeuzetest

Vind je het toch nog lastig om zelf te bepalen wat bij je past? Je kunt ook een profielkeuzetest doen om meer inzicht te krijgen. Er zijn verschillende sites die deze (vaak gratis) testen aanbieden.

Yes! In de juiste richting

Heb je door middel van je schets en/of de test een goed beeld van jezelf gekregen? En weet je in welke richting je op wilt met je profielkeuze? Dan wil je natuurlijk ook weten wat je er na je middelbare school mee kunt. Op Studiekeuze123.nl kun je gemakkelijk zien met welk profiel je welke studie kunt volgen.