Wat als ik twijfel?

Je hebt je goed georiënteerd, je hebt open dagen bezocht en met je familie, vrienden en studiegenoten gepraat. Maar toch blijf je twijfelen. Dit is wat je nog kunt doen.

Studiekeuzetesten

Op onze site vind je een aantal studiekeuzetesten waarmee je kunt achterhalen wat voor persoonlijkheid je hebt, waar je kwaliteiten liggen of welke sectoren je interessant vindt. Dit kan je verder helpen.

Individuele gesprekken

Vind je het nog erg lastig? Ga dan in gesprek met je mentor. Hij of zij kan je misschien verder helpen. Je kunt ook contact opnemen met een hogeschool. Sommige hogescholen geven informatie over het kiezen van de juiste opleiding. Of ze bieden studiekeuzeactiviteiten aan, zoals een workshop studiekeuze of individuele gesprekken met een studiekeuzeadviseur. Deze persoonlijke begeleiding geeft je goed inzicht in je mogelijkheden. Lees meer over de studiekeuzeinformatie en -begeleiding van onderwijsinstellingen. Je kunt soortgelijke trajecten ook volgen bij een particuliere studiekeuzeadviseur.

Meld je in ieder geval uiterlijk 1 mei aan

Ook al twijfel je, dan is het toch verstandig om je uiterlijk 1 mei aan te melden. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld, dan kun je tot 31 augustus je keuze nog veranderen. Zo heb je nog wat langer de tijd om uit te zoeken welke opleiding bij je past. Je hebt dan ook recht op een studiekeuzecheck. Ook dit kan je helpen bij het maken van je keuze. Wanneer je je na 1 mei voor het eerst aanmeldt, dan mag een hogeschool ervoor kiezen om je niet meer toe te laten.

Overweeg eens een tussenjaar

Pfff… je weet het echt niet... Is de twijfel te sterk? Overweeg dan eens een tussenjaar. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

De website WilWeg.nl geeft informatie voor scholieren en studenten die erover denken om een periode naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. De WilWegWijzer is een online test die je laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om voor een periode naar het buitenland te gaan. Nadat je de WilWegWijzer hebt ingevuld, verschijnt er een dashboard op het scherm met alle benodigde informatie om jouw “droom” buitenlandervaring te verwezenlijken.

Lees meer

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees

Hbo-opleiding volgen met een ondersteuningsbehoefte

Heb je extra ondersteuning nodig tijdens je opleiding? Dat kan!

Lees tips over mogelijke ondersteuning

Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld.

Lees met welke kosten je rekening moet houden