Aanmelden voor een wo-master

Je hebt je keuze gemaakt voor een wo-master en gaat je aanmelden. Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen.

Controleer je DigiD

Als het goed is, heb je al een DigiD van toen je je aanmeldde voor je bachelor opleiding. Check of je je inloggegevens nog weet. Ben je ze kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuw wachtwoord aan via DigiD.nl. Het kan enkele werkdagen duren voor je de het nieuwe wachtwoord krijgt toegestuurd.

Meld je aan via Studielink

Aanmelden voor een masteropleiding doe je via Studielink. Hierna worden jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de universiteit en naar DUO. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een opleiding.

Maximaal 4 masters

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 masters tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding.

Check de aanmelddeadline

Voor masters is er geen landelijke aanmelddeadline. De aanmelddeadline en startdatum van de master kunnen per opleiding en universiteit verschillen. Controleer daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline en het startmoment is.

Check de aanmeldprocedure

Het kan zijn dat er een selectieprocedure is om aan de master te mogen starten. Sommige universiteiten hebben liever dat je je eerst bij hen aanmeldt, voordat je je aanmeldt via Studielink. Andere universiteiten willen juist dat je je eerst bij Studielink aanmeldt. Controleer daarom altijd bij de universiteit wat de aanmeldprocedure is.

Check of er een studiekeuzecheck is

Voor een masteropleiding wordt een studiekeuzecheck niet altijd gevraagd. Je hoort van de universiteit of je moet deelnemen aan een studiekeuzecheckactiviteit. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Lees meer

Collegegeld en studiefinanciering

Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond doorstromen

Doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je doorstromen van hbo naar wo en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wat als ik nog twijfel?

Je hebt je goed georiënteerd, maar toch blijf je twijfelen.

Lees meer over wat je nog kunt doen