Hbo bachelor - Gezondheid

Longfunctieanalist

De hbo bachelorstudie Longfunctieanalist leert je zelfstandig longonderzoek te verrichten, longartsen te assisteren en patiënten te informeren over onderzoeken.

Longen voorzien het lichaam van zuurstof en verwijderen koolzuur. Soms kan deze functie (tijdelijk) verstoord zijn. Om dit vast te stellen is onderzoek naar longfuncties nodig. Je meet bijvoorbeeld de longinhoud van de patiënt of verricht onderzoek naar allergische reacties. Hiervoor werk je met medische apparaten. Zo meet je met een spirometer de snelheid waarmee een patiënt inademt en de hoeveelheid lucht die hij maximaal kan inademen. De lichaamsplethograaf meet het longvolume en legt de weerstand vast die de luchtstroom in de luchtwegen ondervindt. Je voert tests voor inhalatieprovocatie uit om te bepalen hoe ernstig de patiënt op prikkels reageert. Ook doe je inspanningstesten, waarbij je de ademhaling, de bloeddruk en de hartfrequentie van de patiënt controleert.

Open dagen
Er zijn voor deze studie bij ons geen open dagen bekend.
Alle open dagen bekijken

Van profiel naar studie

Bekijk welke profielen toegang geven tot welke studie

Gebruik de tool

Deel deze pagina

Na deze studie

Je bent klaar met je studie maar hoe ziet de volgende stap er dan voor je uit?

Ga je aan het werk of studeer je door? Hieronder vind je informatie die je daarbij kan helpen. Opgelet: de impact van COVID-19 op de middellange termijn prognoses voor de arbeidsmarkt is hierin niet verwerkt.


Meest gekozen beroepen

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.

Oordeel Alumni

We hebben geen of niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel. Neem contact op met de instelling.