Studia na Hulanda - Studying in Holland
Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius) studeren in Nederland. Ben je dat ook van plan? Dan vind je hieronder meer informatie over studeren in Nederland.
Waarom in Nederland studeren?
Studeren in Nederland biedt verschillende voordelen:
- Het Nederlandse onderwijs heeft wereldwijd een goede reputatie. Dit komt bijvoorbeeld doordat de kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd wordt door het accreditatiesysteem van de NVAO. Ook wordt er goed wetenschappelijk onderzoek gedaan.
- In Nederland is een breed aanbod aan opleidingen. Er zijn ruim 3000 verschillende erkende opleidingen bij 115 verschillende onderwijsinstellingen!
- In Nederland is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen. Dit gaat via de organisatie DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
- De studiekosten in Nederland zijn relatief laag, zeker in vergelijk met de regio, zoals de VS en Canada.
- In Nederland zijn veel Engelstalige opleidingen te vinden. Veel Nederlanders spreken goed Engels. Dit maakt het voor buitenlandse studenten makkelijk om in Nederland te studeren. Op Studyinholland.nl vind je een overzicht van opleidingen die in het Engels gegeven worden.
- Je doet waardevolle ervaringen op door in het buitenland (bijv. Nederland) te studeren. Zo leer je tijdens je studie samen te werken met studenten uit andere delen van de wereld en om te gaan met cultuurverschillen.
- In Nederland is net als in veel andere landen de bachelor-masterstructuur ingevoerd. Hierdoor zijn opleidingen uit verschillende landen te vergelijken en is de waarde van je diploma internationaal bekend.
Organisaties ter ondersteuning
Stichting Studiefinanciering Curaçao regelt de studiefinanciering van studenten van Curaçao, die in Nederland een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. Het hoofdkantoor is gevestigd op Curaçao, met een afdeling in Nederland. SSC begeleidt studenten ook tijdens hun studietijd in Nederland en helpt bijvoorbeeld bij het vinden van een woning.
Studiekeuzepunt op Curaçao geeft informatie over het kiezen van een studie. Op het steunpunt zijn begeleiders aanwezig die je kunnen helpen. Ook kun je vragen stellen aan Curaçaose studenten die op dit moment in Nederland studeren. Het steunpunt is gevestigd in de Biblioteka Nashonal Kòrsou en elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 12.45 uur. Het is gratis en en toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs wil studeren in Nederland, op Curaçao of in de regio.
Het Arubahuis biedt informatie en advies aan studenten van Aruba die in Nederland gaan studeren. Ook kunnen studenten gratis deelnemen aan de jaarlijkse opvang. Voor Arubaanse studenten in Nederland die een Arubalening hebben, is het Arubahuis verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van deze studenten. Het Arubahuis heeft in elke regio in Nederland een mentor voor de ondersteuning en begeleiding van de eerstejaars hbo- en wo-studenten met een Arubalening. Naast de opvang en begeleiding, verzorgt het Arubahuis ook informatie en voorlichting aan aspirant studenten van Aruba. Het Arubahuis werkt nauw samen met de afdeling Studiefaciliteiten van Directie Onderwijs op Aruba. Deze afdeling is belast met de verstrekking van de Arubalening voor het volgen van een vervolgopleiding op Aruba, in de regio of in Nederland.
Division Study Financing Sint Maarten biedt informatie aan studenten van Sint Maarten. Zij hebben een pagina ingericht waarop informatie wordt gegeven over studeren in Nederland: Persuing you studies in the Netherlands. Hier wordt in het Engels informatie gegeven over de voorbereiding, het inschrijven voor een opleiding, de studiekeuzecheck, studiefinanciering en huisvesting.
Studiefinanciering in Nederland
Voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland gelden op bepaalde gebieden andere regels dan voor studenten uit Nederland. Zo gaat het aanvragen van studiefinanciering net iets anders. DUO is verantwoordelijk voor de studiefinanciering in Nederland. Zij hebben een website speciaal voor studenten van de Antillen.
Zorg dat je je studiefinanciering minimaal 3 maanden van tevoren aanvraagt. Dan weet je zeker dat je je geld en je studentenreisproduct op tijd krijgt. Het aanvragen van studiefinanciering doe je via het formulier 'Aanvraag studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten uit het Caribisch gebied' op de website van DUO.
Ga je in Nederland een voltijdopleiding in het hoger onderwijs volgen en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan kun je een lening afsluiten (het studievoorschot), een aanvullende beurs ontvangen (afhankelijk van het inkomen van je ouders) en een studentenreisproduct (de ov-kaart) krijgen. Lees hierover meer op de website van DUO.
Inschrijven
Heb je een opleiding gevonden die je wil gaan doen? Meld je dan aan via Studielink.nl. Aankomend studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland schrijven zich in via de button 'Studielink-account aanmaken zonder DigiD'. Bekijk het stappenplan van Studielink voor het aanmelden.
Selectie bij numerus fixusopleidingen
Sommige opleidingen zoals Geneeskunde, Fysiotherapie en Tandheelkunde hebben een beperkt aantal plaatsen. Dit worden numerus fixusopleidingen genoemd. Voor deze opleidingen moet je deelnemen aan een selectieprocedure. De uiterlijke aanmelddatum voor opleidingen met een numerus fixus is 15 januari. Voor opleidingen zonder numerus fixus is dit 1 mei.
De onderwijsinstelling bepaalt zelf wat de selectiecriteria precies zijn. Er wordt bij de selectie naar verschillende onderdelen gekeken. Het gaat niet alleen om je eerdere schoolprestaties, maar bijvoorbeeld ook om je motivatie en persoonlijkheid. Lees meer over selectie.
Checklist
Wil je aan de slag met jouw studiekeuze? Gebruik dan de checklist om niets te vergeten!
Welke informatie vind je op Studiekeuze123.nl?
- In de Opleidingenvergelijker vind je een overzicht van alle erkende hbo-opleidingen, wo-opleidingen en associate degrees in Nederland. Je kunt de opleidingen filteren, bijvoorbeeld op studieniveau of taal. Zo krijg je een overzicht van alle opleidingen die (deels) in het Engels worden aangeboden. Selecteer opleidingen die je interessant vindt en klik op 'vergelijk'. Tip: je kunt ervoor kiezen om alleen de verschillen tussen opleidingen te tonen.
- Op de opleidingspagina's vind je informatie over toelatingseisen, het aantal eerstejaars, contacttijd, bindend studieadvies, oordelen van studenten die de opleiding op dit moment volgen, arbeidsmarktgegevens en contactgegevens.
- In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten. Tegenwoordig worden veel activiteiten online aangeboden. Handig, want daar hoef je dus niet voor in Nederland te zijn! Kies bij het filter Locatie de optie 'Online' voor een overzicht van online activiteiten.
- Met de Stedenpagina's kun je verschillende studiesteden met elkaar vergelijken. Je ziet er bijvoorbeeld hoeveel studenten er wonen, hoe zij wonen en welk kosten je kunt verwachten.
- MijnStudiekeuze is een gratis, persoonlijk account waarin je een stappenplan volgt. Zo zie je waar je staat in je studiekeuzeproces. Je kunt er ook opleidingen, open dagen en studiesteden bewaren die je interessant vindt en reminders instellen voor belangrijke data.
- Bij je zoektocht naar een passende studie kom je soms begrippen en afkortingen tegen die je nog niet kent. In het Studiekeuzewoordenboek leggen we uit wat alles betekent.
- Achtergrondinformatie vind je op deze pagina speciaal voor studiekiezers. In verschillende artikelen geven we informatie over het maken van een studiekeuze, het bezoeken van (online) open dagen, toelatingseisen, collegegeld, studeren met een ondersteuningsbehoefte en nog veel meer. We hebben ook een digitaal magazine met informatie over het maken van een studiekeuze. Vind je het prettig dat jouw ouders meedenken? Ook voor hen hebben we een pagina met achtergrondinformatie en een digitaal magazine.