Studia na Hulanda

Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius) studeren in Nederland. Ben je scholier op een van deze eilanden? Dan vind je hieronder meer info voor jou over studeren in Nederland. Studiekeuze123 heeft twee digitale magazines uitgebracht met nog veel meer informatie over studeren; één voor studiekiezers en één voor ouders.

Studiekeuzesteunpunt op Curaçao

Voor informatie over het kiezen van een studie kun je terecht bij het studiekeuzesteunpunt. Op het steunpunt zijn begeleiders aanwezig die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Ook kun je vragen stellen aan Curaçaose studenten die op dit moment in Nederland studeren.

Het steunpunt is gevestigd in de Biblioteka Nashonal Korsou, is kosteloos en toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs in Nederland, op Curaçao of in de regio wil studeren. Heb je steun nodig bij jouw studiekeuze? Kom dan langs!

Openingstijden: Elke zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.45 uur.

Waarom in Nederland studeren?

Het Nederlandse onderwijs heeft wereldwijd een goede reputatie, onder meer door:

  • het accreditatiesysteem dat de kwaliteit van het onderwijs garandeert
  • goed wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast zijn er in Nederland veel Engelstalige opleidingen te vinden. Kennis van het Engels als tweede taal is in Nederland wijdverspreid, wat het voor buitenlandse studenten makkelijk maakt om in Nederland te studeren. Welke opleidingen in het Engels worden gegeven vind je op www.studyinholland.nl.

Door in het buitenland (bijv. Nederland) te studeren doe je goede internationale ervaring op. Je leert tijdens je studie samen te werken met studenten uit andere continenten en om te gaan met cultuurverschillen. De bachelor-masterstructuur is ook in Nederland ingevoerd om de internationale aansluiting te optimaliseren en er zijn international classrooms waarin Nederlandse en buitenlandse studenten samen onderwijs volgen.

In het Nederlandse onderwijssysteem staat de student centraal. Het is onder meer gericht op:

  • het ontwikkelen van een eigen mening en creativiteit
  • het toepassen van verworven kennis in de praktijk
  • het zelfstandig analyseren en oplossen van praktische problemen
  • het samenwerken met andere studenten en bedrijven

Organisaties ter ondersteuning

Stichting Studiefinanciering Curaçao houdt zich bezig met het verstrekken van studiefinanciering aan studenten uit Curaçao voor het volgen van een mbo-, hbo- of wo-opleiding in Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd op Curaçao, met een afdeling in Nederland. Het SSC begeleidt ook studenten tijdens hun studietijd in Nederland en bemiddelt bijvoorbeeld bij huisvesting.

S4foundation begeleidt studenten van Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten die naar Nederland komen om te studeren. Zij geven voorlichting over onderwerpen als huisvesting, studiefinanciering en verzekeringen. Daarnaast helpt S4foundation bij de voorbereidingen van de reis naar Nederland.

Het Arubahuis begeleidt studenten van Aruba die naar Nederland komen om te studeren. Daarnaast verstrekt het Arubahuis studiefinanciering en meer informatie over studieleningen. De afdeling onderwijs van het Arubahuis verzorgt de opvang van de Arubaanse studenten in Nederland, de betaling van hun maandelijkse lening, hun collegegeld en verzekeringen.

Studiefinanciering in Nederland

Voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland gelden op bepaalde gebieden andere regels dan voor studenten uit Nederland. Zo gaat het aanvragen van studiefinanciering voor deze studenten iets anders. Lees meer hierover op de site van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Nederland.

Ga je in Nederland een voltijdopleiding in het hoger onderwijs volgen en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan val je onder de nieuwe studiefinancieringsregels (per 1 september 2015). Je kunt dan een lening afsluiten (het studievoorschot), een aanvullende beurs ontvangen (afhankelijk van het inkomen van je ouders) en een studentenreisproduct (de ov-kaart) krijgen. Lees hierover meer op de site van DUO.

Studiefinanciering vraag je aan bij de DUO. Hiervoor gebruik je het formulier ‘Aanvragen studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland’. Zorg dat je je studiefinanciering ten minste drie maanden van tevoren aanvraagt. Dan weet je zeker dat je je geld en studentenreisproduct op tijd hebt.

Selectie bij numerus fixusopleidingen

Opleidingen met een numerus fixus (= beperkt aantal plaatsen), zoals Fysiotherapie en Tandheelkunde, werken met een selectieprocedure. De aanmelddatum voor deze opleidingen is uiterlijk 15 januari.

De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. Er wordt bij de selectie naar verschillende onderwerpen gekeken, bijv. persoonlijkheid, motivatie en eerdere schoolprestaties. Sinds studiejaar 2017-2018 zijn er geen ministersplaatsen meer voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Voor de numerus fixusopleidingen zal iedereen moeten deelnemen aan de selectieprocedure. Lees meer over selectie.

Inschrijven

Via www.studielink.nl meld je je aan voor de studie van jouw keuze. Aankomend studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland schrijven zich in via de button ‘Ik woon buiten Nederland’. Bekijk het stappenplan van Studielink voor het aanmelden.

Checklist

Wil je aan de slag met jouw studiekeuze? Gebruik dan de checklist om niets te vergeten!