Studia na Hulanda

Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius) studeren in Nederland. Ben je dat ook van plan? Dan vind je hieronder meer informatie over studeren in Nederland.

Waarom in Nederland studeren?

Het Nederlandse onderwijs heeft wereldwijd een goede reputatie. Dit komt bijvoorbeeld doordat de kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd wordt door het accreditatiesysteem van de NVAO. Ook wordt er goed wetenschappelijk onderzoek gedaan.

In Nederland zijn veel Engelstalige opleidingen te vinden. Veel Nederlanders spreken goed Engels. Dit maakt het voor buitenlandse studenten makkelijk om in Nederland te studeren. Op Studyinholland.nl vind je een overzicht van opleidingen die in het Engels gegeven worden.

Je doet waardevolle ervaringen op door in het buitenland (bijv. Nederland) te studeren. Zo leer je tijdens je studie samen te werken met studenten uit andere delen van de wereld en om te gaan met cultuurverschillen.

In Nederland is net als in veel andere landen de bachelor-masterstructuur ingevoerd. Hierdoor zijn opleidingen uit verschillende landen te vergelijken en is de waarde van je diploma internationaal bekend. Ook zijn er international classrooms waarin Nederlandse en buitenlandse studenten samen onderwijs volgen.

In het Nederlandse onderwijssysteem staat de student centraal. Het is onder meer gericht op:

  • het ontwikkelen van een eigen mening en creativiteit
  • het toepassen van verworven kennis in de praktijk
  • het zelfstandig analyseren en oplossen van praktische problemen
  • het samenwerken met andere studenten en bedrijven

Organisaties ter ondersteuning

Stichting Studiefinanciering Curaçao regelt de studiefinanciering van studenten van Curaçao, die in Nederland een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. Het hoofdkantoor is gevestigd op Curaçao, met een afdeling in Nederland. SSC begeleidt studenten ook tijdens hun studietijd in Nederland en helpt bijvoorbeeld bij het vinden van een woning.

Studiekeuzepunt op Curaçao geeft informatie over het kiezen van een studie. Op het steunpunt zijn begeleiders aanwezig die je kunnen helpen. Ook kun je vragen stellen aan Curaçaose studenten die op dit moment in Nederland studeren. Het steunpunt is gevestigd in de Biblioteka Nashonal Korsou en elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 12.45 uur. Het is gratis en en toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs wil studeren in Nederland, op Curaçao of in de regio.

S4 Foundation begeleidt studenten van Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten die in Nederland gaan studeren. Zij geven voorlichting over onderwerpen als huisvesting, studiefinanciering en verzekeringen. Daarnaast helpt S4 Foundation bij de voorbereidingen voor de reis naar Nederland.

Het Arubahuis begeleidt studenten van Aruba die in Nederland gaan studeren. Daarnaast regelt het Arubahuis de studiefinanciering en geeft meer informatie over studieleningen. De afdeling onderwijs van het Arubahuis verzorgt de opvang van de Arubaanse studenten in Nederland, de betaling van hun maandelijkse lening, hun collegegeld en verzekeringen.

Studiefinanciering in Nederland

Voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland gelden op bepaalde gebieden andere regels dan voor studenten uit Nederland. Zo gaat het aanvragen van studiefinanciering net iets anders. DUO is verantwoordelijk voor de studiefinanciering in Nederland. Zij hebben een website speciaal voor studenten van de Antillen.

Ga je in Nederland een voltijdopleiding in het hoger onderwijs volgen en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan kun je een lening afsluiten (het studievoorschot), een aanvullende beurs ontvangen (afhankelijk van het inkomen van je ouders) en een studentenreisproduct (de ov-kaart) krijgen. Lees hierover meer op de website van DUO.

Zorg dat je je studiefinanciering minimaal 3 maanden van tevoren aanvraagt. Dan weet je zeker dat je je geld en je studentenreisproduct op tijd krijgt. Het aanvragen van studiefinanciering doe je via het formulier 'Aanvraag studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten uit het Caribisch gebied' op de website van DUO.

Selectie bij numerus fixusopleidingen

Sommige opleidingen zoals Geneeskunde, Fysiotherapie en Tandheelkunde hebben een beperkt aantal plaatsen. Dit worden numerus fixusopleidingen genoemd. Voor deze opleidingen moet je deelnemen aan een selectieprocedure. De uiterlijke aanmelddatum voor opleidingen met een numerus fixus is 15 januari.

De onderwijsinstelling bepaalt zelf wat de selectiecriteria precies zijn. Er wordt bij de selectie naar verschillende onderdelen gekeken. Het gaat niet alleen om je eerdere schoolprestaties, maar bijvoorbeeld ook om je motivatie en persoonlijkheid. Lees meer over selectie.

Inschrijven

Heb je een opleiding gevonden die je wil gaan doen? Meld je dan aan via Studielink.nl. Aankomend studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland schrijven zich in via de button ‘Ik woon buiten Nederland’. Bekijk het stappenplan van Studielink voor het aanmelden.

Checklist

Wil je aan de slag met jouw studiekeuze? Gebruik dan de checklist om niets te vergeten!

Meer informatie?

Ben je op zoek naar nog meer informatie? Kijk dan eens op deze pagina speciaal voor studiekiezers. In verschillende artikelen geven we informatie over het maken van een studiekeuze, het bezoeken van (online) open dagen, toelatingseisen, collegegeld, studeren met een functiebeperking en nog veel meer. We hebben ook een digitaal magazine met informatie over het maken van een studiekeuze.

Vind je het prettig dat jouw ouders meedenken? Ook voor hen hebben we een pagina met achtergrondinformatie en een digitaal magazine.