Kleinschalig intensief onderwijs

Sommige opleidingen hebben het bijzonder kenmerk 'kleinschalig intensief'. Zoals de naam al zegt, zijn deze opleidingen kleinschaliger en intensiever dan andere opleidingen. Ook worden er vaak extra-curriculaire activiteiten aangeboden. Dit zijn activiteiten buiten de opleiding, die wel bijdragen aan je ontwikkeling.

Door het kenmerk 'kleinschalig en intensief' mogen de opleidingen studenten selecteren. Ook mogen ze hoger collegegeld vragen (maximaal vijf keer het wettelijke collegegeld). Als een opleiding dit kenmerk wil krijgen, moet er een aanvraag worden ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het wordt dus niet zomaar toegekend.

Je herkent de opleidingen op Studiekeuze123.nl aan het bijzonder kenmerk 'kleinschalig intensief'. Een voorbeeld van kleinschalig en intensieve opleidingen zijn de university colleges.

Hoe meld je je aan?

Het aanmelden gaat vaak anders dan bij andere opleidingen. De aanmelddeadline verschilt per opleiding. Controleer daarom altijd goed op de website van de onderwijsinstelling zelf wat de aanmelddeadline en de procedure is.

Is het een numerus fixusopleiding?

De meeste opleidingen met het bijzondere kenmerk 'kleinschalig intensief' zijn geen numerus fixusopleiding. Twijfel je? Check dan het overzicht met numerus fixusopleidingen. Als een opleiding niet in het overzicht staat, is het geen numerus fixusopleiding. Daarmee gelden de aanvullende regels en voorwaarden voor numerus fixusopleidingen dus ook niet.