Studiekeuzepodcast: open dagen, meeloopdagen en proefstuderen

Hoe kunnen open dagen, meeloopdagen en proefstuderen jou helpen om een keuze te maken? Studiekeuzebegeleider Daniëlle en student Maaike kunnen je er van alles over vertellen.

Beluister de aflevering Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen op Spotify

Open dag vs. meelopen en proefstuderen

Open dagen helpen je om een algemeen beeld te krijgen van wat de studie inhoudt, vertelt Daniëlle. Zo kun je tijdens de open dag voorlichtingen van verschillende studies volgen. Maaike, die meerdere open dagen heeft bijgewoond, kan dit bevestigen. Ze vindt open dagen verder ook nuttig om een gevoel voor de sfeer van een school te krijgen.

Volgens Daniëlle geven meeloopdagen en proefstuderen je juist de kans om echt te ervaren hoe het is om een bepaalde studie te volgen. Wat het verschil is tussen de twee? Meeloopdagen geven je een inkijkje in het studentenleven en de sfeer op de campus, terwijl proefstuderen zich meer richt op de inhoud van de studie. Hierbij volg je bijvoorbeeld een college en maak je een proefopdracht.

Tip van Daniëlle:

"Oriënteer je breed en zoek op thema's die je interessant lijken. Dan kom je ook allerlei studies tegen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord."


Studiekeuzebegeleider Daniëlle deelt haar ervaringen tijdens de Studiekeuzepodcast

Meer halen uit je bezoek

Volgens Daniëlle en Maaike is het aan te raden om op tijd te beginnen. Maar wat is dan precies 'op tijd'? Begin het liefste al voor je eindexamenjaar met het bezoeken van meerdere open dagen. In je eindexamenjaar heb je dan de kans om nog te gaan proefstuderen of mee te lopen. Daniëlle: "Als je pas in je eindexamenjaar begint dan is dat eigenlijk laat. Dat kan de stress wel verhogen. "

Verder is het belangrijk om je voor te bereiden als je naar een open dag of meeloopdag gaat, vertelt Daniëlle. Bedenk alvast wat je wil weten, bijvoorbeeld over welke vakken je krijgt, en hoeveel boeken je moet lezen. Op de pagina Hoe bereid ik me voor op een open dag vind je allerlei tips!

Tip van Maaike:

"Ik vraag altijd 'welke vakken zijn er?' en dan erachteraan 'welke vakken vinden de studenten vaak het lastigst en waarom?'. Ook vind ik het fijn om te weten hoe er les wordt gegeven."

Studiekeuzepodcast: student Maaike deelt haar studiekeuzeervaringen en -tips

Heb je zelf even geen inspiratie voor vragen? Bekijk dan het overzicht met slimme vragen op een open dag op Studiekeuze123.nl!

Meer tips over studiekeuze

Daniëlle en Maaike hebben nog veel meer handige tips:

  • Neem je ouders of een vriend mee... die zien en horen altijd weer andere dingen dan jijzelf.
  • Ga met het OV naar een open dag. Dan kun je meteen zien hoe het straks is om ernaar toe te reizen en weet je alvast de weg.
  • Kijk van te voren goed waar de studiekeuzeactiviteit uit bestaat; de termen meeloopdag en proefstuderen worden nog wel eens door elkaar gebruikt.
  • Kies je voor een tussenjaar, gebruik dit dan om bijvoorbeeld met meerdere meerdere meeloopdagen mee te doen, te gaan proefstuderen of nog een extra open dag te bezoeken.

Ben jij nieuwsgierig naar het complete verhaal van Daniëlle en Maaike.... Luister de podcastaflevering Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen op Spotify.

Luister verder...

Heb je de smaak te pakken en wil je meer afleveringen horen? Ga naar de pagina Studiekeuze123.nl/podcast voor een overzicht van alle beschikbare afleveringen en breng een bezoek aan Apple Podcasts, Spotify of YouTube om je te abonneren!

Artwork Luister de Studiekeuzepodcast van Studiekeuze123.nl

Open dagen-kalender | Voorbereiden op open dag | Startpagina Studie kiezen