Studia na Hulanda

Blog 24 nov., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 2461 keer gelezen

Woon jij op Aruba? Curaçao? Sint Maarten? Caribisch Nederland? En wil je graag in Nederland gaan studeren? Dan ben je niet alleen! Ieder jaar beslissen zo’n 1.000 jongeren om in Nederland te gaan studeren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En hoe begin je? Dat lees je in deze blog!

Studeren in Nederland

In Nederland is de bachelor-masterstructuur ingevoerd net als in veel andere landen. Hierdoor zijn opleidingen uit verschillende landen goed te vergelijken en is de waarde van je diploma internationaal bekend. Het Nederlands onderwijs heeft wereldwijd een goede reputatie! Maar in Nederland studeren biedt meer voordelen. Zo zijn er veel Engelstalige opleidingen, zijn de studiekosten relatief laag én kun je studiefinanciering aanvragen.

Daarnaast doe je veel waardevolle ervaringen op wanneer je gaat studeren in het buitenland. Je maakt kennis met verschillende culturen en leert daarmee omgaan. Ook leer je samenwerken met studenten uit verschillende delen van de wereld! Kijk hier voor meer informatie over studeren in Nederland.

Studiefinanciering

Voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland gelden op bepaalde gebieden andere regels dan voor studenten uit Nederland. Het aanvragen van studiefinanciering gaat ook net iets anders. In Nederland is DUO verantwoordelijk voor de studiefinanciering. Zij hebben een website speciaal voor studenten van de Antillen

Vraag je studiefinanciering minimaal drie maanden vooraf aan. Zo weet je zeker dat je jouw geld en studentenreisproduct (de ov-kaart) op tijd krijgt. Je kunt de studiefinanciering aanvragen via het formulier ‘Aanvraag Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten uit het Caribisch gebied’ op de website van DUO.

Curaçao

Kom je van Curaçao en wil je graag hulp bij het kiezen van een studie? Dat kan via het Studiekeuzepunt op Curaçao! Zij zijn gevestigd in de Biblioteka Nashonal Korsou en geven informatie over het kiezen van een studie. Er zijn begeleiders aanwezig die je kunnen helpen. Daarnaast kun je ook vragen stellen aan Curaçaose studenten die in Nederland studeren. Het Studiekeuzepunt op Curaçao is gratis en toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs wil studeren in Nederland of Curaçao.

Heb je al gekozen en wil je hulp bij het regelen van studiefinanciering in Nederland? Dat kan via Stichting Studiefinanciering Curaçao. Zij hebben een hoofdkantoor op Curaçao met een afdeling in Nederland. Ze begeleiden ook studenten tijdens hun studietijd door bijvoorbeeld te helpen bij het vinden van een woning.

Aruba

Ook als je van Aruba komt is er ondersteuning. Het Arubahuis biedt informatie en advies aan studenten van Aruba die in Nederland gaan studeren. Studenten kunnen ook gratis deelnemen aan de jaarlijkse opvang. Het Arubahuis is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van Arubaanse studenten in Nederland die een Arubalening hebben. Een Arubalening is een studielening vanLand Aruba. Ze hebben in elke regio in Nederland een mentor ter ondersteuning en begeleiding van eerstejaars hbo- en wo-studenten met een Arubalening. Naast opvang en begeleiding verzorgen ze ook informatie en voorlichting aan aankomende studenten van Aruba

Sint Maarten

Division Study Financing Sint Maarten biedt informatie aan studenten van Sint maarten. Ze hebben ook een pagina waar informatie wordt gegeven over studeren in Nederland. Hier wordt in het Engels informatie gegeven over de voorbereiding, het inschrijven voor een opleiding, de studiekeuzecheck, studiefinanciering en huisvesting.

Checklist voor studeren in Nederland

Weet je al dat je in Nederland gaat studeren? Maar weet je niet waar je moet beginnen of waar je informatie kan vinden? Of welke opleidingen er allemaal zijn of in welke stad je wil studeren? Hiervoor hebben we een Studiekeuze Checklist voor Studia na Hulanda. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Je vindt er informatie en tips over het ontdekken, vergelijken en kiezen van een studie.

Categorieën
Delen via: