Numerus fixusopleidingen bekend: waar moet je op letten?

Nieuws 2 dec., 2021

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 2 min · 2888 keer gelezen

De lijst met numerus fixusopleidingen voor het schooljaar 2022-2023 is bekend! Er is definitief vastgesteld welke opleidingen aankomend studiejaar een numerus fixus hebben, wat de beschikbare capaciteit is en hoe vaak je aan de selectieprocedure mag deelnemen.  Maar wat betekent dat voor jou? Dat leggen we natuurlijk graag uit!

Bekijk de lijst met numerus fixusopleidingen

Allereerst: wat is een numerus fixus?

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal beschikbare plekken. Dat noemen we een numerus fixus. Als zich meer mensen aanmelden dan het aantal plekken dat beschikbaar is, volgt er een selectieprocedure. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe die selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd.

Welke opleidingen hebben een numerus fixus?

Alle onderwijsinstellingen geven tussen september en november aan welke opleidingen een numerus fixus hanteren, hoeveel plekken zij hebben en hoe vaak je kunt deelnemen aan een selectieprocedure. Begin december is deze lijst definitief. Je vindt deze lijst van opleidingen met een numerus fixus voor het schooljaar 2022-2023 op de pagina Welke opleidingen hebben een numerus fixus?

Wanneer moet je je inschrijven voor een numerus fixusopleiding?

De inschrijfdeadline voor een numerus fixusopleiding is eerder dan van de meeste andere studies. Je moet je uiterlijk 15 januari aanmelden via Studielink. Wil je graag weten wat de voorwaarden van aanmelden zijn en hoe de selectieprocedure werkt? Lees dan verder op onze blog Alles wat je moet weten over numerus fixusopleidingen.

Waar moet je op letten bij je aanmelding?

Het kiezen van een numerus fixusopleiding werkt net even wat anders dan bij de meeste andere opleidingen. Je moet je dus al eerder aanmelden dan bij ‘gewone’ opleidingen. En je mag jezelf per studiejaar ook maar voor twee opleidingen met numerus fixus aanmelden - al zijn er ook opleidingen waarvoor je je per studiejaar maar bij één onderwijsinstelling mag aanmelden. 

Lastig? We helpen je graag een handje! Bekijk eens de handige overzichtspagina rondom numerus fixus. Je vindt hier niet alleen het antwoord op de meestgestelde vragen, maar ook de belangrijkste data, definities en nog veel meer.

Categorieën
Delen via: