Deze website maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit ? Deze melding verbergen

Studia na Hulanda

Voor scholieren van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland

Studiekeuzesteunpunt 
Documentaire ‘Studia na Hulanda’
Lesmaterialen 
Organisaties
Studiefinanciering
Inschrijven
Studieverenigingen
Waarom in Nederland studeren?

Jaarlijks komen ongeveer 1.000 jongeren vanuit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius) naar Nederland om een opleiding te volgen aan een hogeschool of universiteit. Op deze site kun je alle geaccrediteerde opleidingen in Nederland met elkaar vergelijken, ook vind je hier allerlei praktische informatie over de verschillende studiesteden, faciliteiten op de hogescholen en universiteiten en interessetesten. Studiekeuze123 heeft daarnaast een (Nederlandse) voorlichtingsbrochure gemaakt voor scholieren die bezig zijn met het maken van hun studiekeuze. Uitleg over gebruikte begrippen kan je vinden in de begrippenlijst.

Studiekeuzesteunpunt

Vanaf november 2011 kunnen scholieren en studenten voor vragen en informatie over het kiezen van een studie terecht bij het studiekeuzesteunpunt. Op het steunpunt zijn begeleiders aanwezig die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Ook kun je vragen stellen aan Curaçaose studenten die op dit moment in Nederland studeren.

Het steunpunt is gevestigd in de Biblioteka Nashonal Korsou en is kosteloos en toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs in Nederland, op Curaçao of in de regio wil studeren. Heb je steun nodig bij jouw studiekeuze? Kom dan langs!

Openingstijden: Elke zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.45 uur

Documentaire ‘Studia na Hulanda’

In de documentaire ‘Studia na Hulanda‘ vertellen vier studenten van Bonaire, Curaçao en St. Maarten over het studeren en wonen in Nederland. Daarnaast vertellen zij over hun studiekeuze, studiefinanciering, cultuurverschillen en geven zij tips voor een goede voorbereiding voor een studie in Nederland.

Lesmaterialen

Studiekeuze123 heeft diverse lesmaterialen verstuurd aan de scholen. Benieuwd? Ga dan naar je decaan!

Organisaties

Stichting Studiefinanciering Curacao houdt zich bezig met het verstrekken van studiefinanciering aan studenten uit Curacao voor het volgen van een mbo-, hbo- of wo-opleiding in Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd op Curaçao en sinds januari 2005 is er een afdeling in Nederland. Het SSC begeleidt ook studenten tijdens hun studietijd in Nederland en bemiddelt bijvoorbeeld bij huisvesting.

S4foundation begeleidt studenten van Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten die naar Nederland komen om te studeren. Zij geven voorlichting over onderwerpen als huisvesting, studiefinanciering en verzekeringen. Daarnaast helpt S4foundation bij de voorbereidingen van de reis naar Nederland.

Het Arubahuis begeleidt studenten van Aruba die naar Nederland komen om te studeren. Daarnaast verstrekt het Arubahuis studiefinanciering en kunnen studenten meer informatie krijgen over studieleningen. De afdeling onderwijs van het Arubahuis verzorgt de opvang van de Arubaanse studenten die in Nederland komen studeren, de betaling van hun maandelijkse lening, hun collegegeld en verzekerin. Elke regio in Nederland heeft een mentor die toezicht heeft over een bepaald aantal studenten.

Studiefinanciering in Nederland

Voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland gelden op bepaalde gebieden andere regels dan voor studenten uit Nederland. Zo gaat het aanvragen van studiefinanciering voor deze studenten iets anders. Lees meer hierover op de site van DUO in Nederland.

Ga je in Nederland een voltijdopleiding in het hoger onderwijs volgen en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan val je onder de nieuwe studiefinancieringsregels (per 1 september 2015). Je kunt dan een lening afsluiten (het studievoorschot),  een aanvullende beurs ontvangen (afhankelijk van het inkomen van je ouders) en een studentenreisproduct (de ov-kaart) krijgen. De aanvullende beurs wordt gezien als een gift als je binnen tien jaar een diploma haalt. Het studievoorschot is een lening die je binnen 35 jaar terug moet betalen. Lees hierover meer op de site van DUO.

Studiefinanciering vraag je aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiervoor gebruik je het formulier “Aanvragen studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland”. Zorg dat je je studiefinanciering ten minste drie maanden van tevoren aanvraagt. Dan weet je zeker dat je je geld en studentenreisproduct op tijd hebt.

Op www.duo.nl vind je ook de rekenhulpen ‘berekenen studiefinanciering’ en ‘hoe duur is lenen’ om uit te rekenen hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen en hoeveel schuld je na afloop van de opleiding hebt.

Inschrijven

Via www.studielink.nl meld je je aan voor de studie van jouw keuze. Je kunt hierover meer informatie vinden op www.studielink.nl (bij Veelgestelde vragen) of lees deze handleiding van Studielink. Aankomend studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland schrijven zich in via de button ‘Ik woon buiten Nederland’

Studieverenigingen

In Nederland zijn er diverse studieverenigingen voor Antilliaanse en Arubaanse (maar ook Nederlandse) studenten.

Waarom in Nederland studeren?

Het Nederlandse onderwijs heeft wereldwijd een goede reputatie. Dit komt mede door het accreditatiesysteem dat de kwaliteit van het onderwijs garandeert. Ook het wetenschappelijk onderzoek staat goed aangeschreven.

Daarnaast zijn er in Nederland veel Engelstalige opleidingen te vinden. Nederland is koploper in Europa met het aantal Engelstalige bachelor- en masteropleidingen. Ook is de kennis van het Engels als tweede taal in Nederland wijdverspreid, wat het voor buitenlandse studenten makkelijk maakt om in Nederland te studeren. Op www.studyinholland.nl/  kun je zien welke opleidingen in het Engels gegeven worden.

Door in het buitenland (bijv. Nederland) te studeren doe je goede internationale ervaring op. Omdat er in Nederland veel internationale studenten zijn, leer je tijdens je studie samen te werken met studenten uit andere continenten en om te gaan met cultuurverschillen. De bachelor-masterstructuur is ook in Nederland ingevoerd om de internationale aansluiting te optimaliseren en er zijn international classrooms waarin Nederlandse en buitenlandse studenten samen onderwijs volgen.

In het Nederlandse onderwijssysteem staat de student centraal en is er veel interactie. Studenten krijgen veel vrijheid om hun eigen mening en creativiteit te ontwikkelen, en hun verworven kennis in de praktijk toe te passen. Studenten worden getraind om praktische problemen zelfstandig te analyseren en op te lossen. Studenten werken daarin samen met andere studenten en bedrijven. Een groot deel van het studieprogramma bestaat uit het schrijven van papers, werken in groepen, stages en experimenten uitvoeren.

Nederland is een klein land (16 miljoen inwoners), multicultureel en internationaal georienteerd. Wereldberoemd zijn natuurlijk de tulpenvelden en windmolens. Door de culturele diversiteit komen kennis en ideeën van over de hele wereld hier samen. Meer informatie over Nederland kun je vinden op www.studyinholland.nl, www.holland.com en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.