Kan ik studie met werk en privé combineren?

Kan ik studie met werk en privé combineren?

Een baan, gezin, sociaal leven en misschien wel intensieve hobby’s. Je leven is goed gevuld. Maar toch wil je graag een studie gaan volgen. Omdat je wilt doorgroeien in je werk of wilt switchen van baan. ‘Kan ik studie met werk combineren’ is vaak een van de eerste vragen die door je hoofd gaan. We helpen je op weg: wat vinden anderen er bijvoorbeeld van? En hoe kun je toch die studie met werk gaan verenigen?

Vragen over studeren en werken

In 2015 heeft Studiekeuze123 vraaggesprekken gevoerd met werkenden die overwegen om weer te gaan studeren. Het blijkt dat er bij hen verschillende vragen rijzen wanneer zij studie en werk willen gaan combineren:

  • Hoeveel tijd gaat dit mij kosten? (naast baan/gezin/vrije tijd)
  • Kan ik het wel? (motivatie en discipline)
  • Ben ik hier niet te oud voor?
  • Is het financieel haalbaar?

Om hen (en jou!) verder op weg te helpen geven we graag wat tips:

Studie en werk combineren met…

…je gezin

Wanneer je weer gaat studeren, zul je tijd moeten besteden aan lessen en zelfstudie. Ga hierover in gesprek met je partner (en kinderen) zodat het voor iedereen helder is dat je hieraan tijd moet besteden. Zorg voor de juiste verwachtingen.

…je sociale leven

Ga je studie met werk combineren dan zul je minder tijd hebben voor gezellige uitjes of avondjes in de stad. Vertel je vrienden dat je weer studeert en dat je dus wat minder tijd hebt voor leuke dingen. Maar pas op: vrije tijd is nodig om te kunnen ontspannen! Schrap dus niet alle gezelligheid uit je agenda, maar plan het in.

…je dagindeling

Maak een goede planning. Want de tijd vliegt zomaar voorbij. Zorg er daarom voor dat je studietijd inplant (en vrije tijd!). Gebruik je studietijd ook echt om te studeren. Kies een studeerplek die speciaal voor jou alleen is, zet je telefoon uit en laat sociale media afgesloten.

…je motivatie

Soms is het lastig om gefocust te blijven op je studie. Stel concrete doelen voor jezelf die je kunt halen waardoor je een positief gevoel aan het studeren overhoudt. Bijvoorbeeld ‘vanavond lees ik 10 pagina’s’ in plaats van ‘vanavond verdiep ik me in de lesstof’. En houdt het einddoel voor ogen: daar doe je het voor.

…je leeftijd

Niemand is te oud om te leren! En prettig om te weten: wanneer je een deeltijdstudie volgt, zitten naast jou in de collegebanken over het algemeen mensen die zich in dezelfde levensfase bevinden.

…je werk

Je ontkomt er niet aan om je baan bij je studie te betrekken. Overleg met je werkgever of je een deel van je studie onder werktijd kunt doen, het zogenoemde studieverlof. Dit is een werkgever niet verplicht, maar het kan wel zorgen voor een gezonde en haalbare verhouding tussen studeren en werken.

... je financiën

Studeren kost geld. Ga je alle kosten zelf betalen, betaalt je werkgever mee of kun je aanspraak maken op subsidieregelingen? Lees hierover meer op de pagina Wat zijn mijn studiekosten?

0 opleidingenopleiding vergelijken