Welke studierichtingen zijn er?

Elke opleiding valt onder een zogenaamd ‘domein’/’vakgebied’ of een ‘studierichting’. Maar welke studierichtingen zijn er en wat houdt elke studierichting in?

Welke studierichtingen staan er op Studiekeuze123.nl?

 • Aarde en Milieu

De aarde en het milieu kun je op verschillende manieren bestuderen en bekijken. Denk eens aan laboratoriumonderzoek op lichaamscellen, het onderzoeken van de aardlagen of het bestuderen van de ruimte om ons heen.

Zoek studies in deze richting

 • Economie en Bedrijf

Begrotingen, bezuinigingen, import, export, vastgoedexploitatie, ondernemen, financiële trends, wiskundige modellen... Allemaal termen die je bij verschillende opleidingen in dit domein tegenkomt.

Zoek studies in deze richting

 • Exact en Informatica

Met interesse in vakken als natuurkunde, scheikunde en wiskunde kun je in dit domein terecht. Robots programmeren, chemische reacties analyseren, een informatiesysteem ontwerpen of onderzoek doen op ons sterrenstelsel; allemaal vaardigheden die bij dit domein aan bod komen.

Zoek studies in deze richting

 • Gedrag en Maatschappij

Wil je maatschappelijk betrokken zijn, mensen laten communiceren over hun emoties of menselijk gedrag analyseren? Dan is de studierichting Gedrag en Maatschappij wellicht iets voor jou.

Zoek studies in deze richting

 • Gezondheid

Heb je er altijd van gedroomd om tandarts of dokter te worden? De studies Tandheelkunde en Geneeskunde liggen dan voor de hand. Maar ook alle andere opleidingen uit dit domein richten zich op het verbeteren van de gezondheid van de mens (of dier!).

Zoek studies in deze richting

 • Interdisciplinair

Ben je nieuwsgierig naar veel uiteenlopende zaken? Dan is deze studierichting wellicht zeer geschikt. Je volgt namelijk vakken in verschillende disciplines. Denk aan een combinatie van techniek en creativiteit. Of politiek gecombineerd met economie. Vaak stel je in overleg met de instelling (deels) je eigen programma samen.

Zoek studies in deze richting

 • Kunst en Cultuur

Als je erg creatief bent of geïnteresseerd in andermans creativiteit dan ben je bij deze sector aan het juiste adres. Via muziek, beeldende kunst of dans kun je je talent laten zien. Maar ook het bestuderen van diverse kunst‐ en cultuurvormen valt onder dit domein.

Zoek studies in deze richting

 • Onderwijs en Opvoeding

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen? Dan moet je in dit domein zijn. Je kunt kennis overdragen voor de klas, oplossingen vinden voor gedragsproblemen of anderen stimuleren om te bewegen.

Zoek studies in deze richting

 • Recht en Bestuur

Met deze studierichting verdiep je je in economische en juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe bestuur je een grote organisatie? Of hoe zit het Nederlands strafrecht in elkaar? Als je het interessant vindt om zaken tot op de bodem uit te pluizen, dan past deze richting wellicht bij jou.

Zoek studies in deze richting

 • Taal en Communicatie

Wil je ‘iets met’ taal? Dan heb je veel om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken hoe taal grammaticaal is opgebouwd, schrijven van krantenartikelen, tolken in een Europese taal, uitpluizen van Middeleeuwse literatuur of taal combineren met het zakenleven.

Zoek studies in deze richting

 • Techniek

Dingen maken of ervoor zorgen dat dingen gemaakt kunnen worden: daar draait het bij veel techniekopleidingen om. En daarbij kun je je hoofd vaak net zo goed gebruiken als je handen.

Zoek studies in deze richting