Opleiding volgen in het buitenland

Je kunt na je mbo-opleiding ook kiezen voor een opleiding of stage in het buiteland. Hoe pak je dat aan?

WilWeg.nl

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Zij hebben de pagina WilWeg.nl. Hier wordt informatie gegeven over studies en stages in meer dan veertig landen. Je vindt er alles over onderwerpen als visa, verzekeringen, woonruimte en de kosten van levensonderhoud. Ook de verschillende financieringsmogelijkheden van je buitenlandse plannen komen uitgebreid aan bod. Zo is de beursopener een online tool waarmee scholieren en studenten kunnen zoeken naar beurzen en fondsen om hun buitenlandervaring (voor een deel) te financieren. Daarnaast hebben ze landenpagina's voor bijna 40 landen waarop ze informatie geven over de regelgeving, maar ook over cultuurverschillen in dat specifieke land.

Studiefinanciering

Als je in het buitenland gaat studeren, heb je in sommige gevallen recht op studiefinanciering vanuit DUO. Deze studiefinanciering wordt ‘meeneembare studiefinanciering’ genoemd. Volg je een deel van je opleiding in het buitenland? Dan kun je je studiefinanciering door laten lopen. Je moet dan wel ingeschreven blijven staan bij je Nederlandse opleiding. Wil je een volledige opleiding in het buitenland volgen? Dan gelden er extra voorwaarden. Meer informatie hierover lees je op de website van DUO.

Wat is mijn diploma waard in het buitenland?

Bij Nuffic kun je een diplomawaardering aanvragen. Dit is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Je kunt ook terecht bij NLQF. Dit staat voor 'Dutch Qualification Framework' of 'Nederlands Kwalificatieraamwerk'. Het raamwerk geeft de verschillende niveaus van opleidingen aan. Hiermee kun je jouw Nederlandse diploma vergelijken met buitenlandse diploma's. Het NLQF heeft 8 niveaus. Mbo-4 is ook NLQF 4. Meer informatie vind je op NLQF.nl.

Engelstalig uittreksel diploma

In MijnDUO kun je een Engelstalig uittreksel van je Nederlandse diploma downloaden. Het is een digitaal pdf-document met echtheidskenmerken. Er staat bijvoorbeeld op door welke onderwijsinstelling het diploma is uitgegeven. Dit kan handig zijn als de onderwijsinstelling in het buitenland je diploma wil zien.

Checklist

Wat moet je allemaal regelen voor een opleiding in het buitenland? En in welke volgorde moet je dat doen? De checklist van WilWeg laat je stap voor stap zien wat je allemaal moet doen. Daarnaast vind je er veel algemene informatie over naar het buitenland gaan.

Lees meer

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest

Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld.

Lees met welke kosten je rekening moet houden

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees