Hoe maak ik de juiste profielkeuze?

Waar moet je aan denken bij het maken van een profielkeuze? Een goede voorbereiding waarin je nadenkt over jezelf is belangrijk, maar denk ook alvast na over de richting die je na je middelbare school op wil. Met onderstaande tips helpen we je op weg.

Voorbereiding: wie ben ik?

Voordat je een van de vier profielen kiest, is het goed om je te verdiepen in jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Wat vind ik leuk, wat zijn mijn interesses? (Wat doe je bijvoorbeeld in je vrije tijd?)
  • Wat zijn mijn talenten? (Wat heb je bijvoorbeeld gedaan waar je trots op bent?)
  • Wat voor type ben ik? (Welke kenmerken heb je: behulpzaam, praktisch, stressbestendig…)
  • Wat voor vakken vind ik interessant?

Je hoeft deze vragen niet alleen te beantwoorden. Praat eens met je ouders en je vrienden. Zij kunnen je helpen bij het schetsen van een beeld van jezelf. Schrijf het op, tik het in je telefoon of maak een mindmap. Zo kun je het altijd nog eens teruglezen.

Welke studie kun je met welk profiel volgen?

Met het kiezen van je profiel, kies je ook al de richting voor na je middelbare school. Je kunt namelijk niet met elk profiel elke studie volgen. Weet je al wat je ongeveer wil gaan studeren? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in je profielkeuze. Op Studiekeuze123.nl zie je gemakkelijk welk profiel toegang geeft tot welke studie. Gebruik hier de tool Van profiel naar studie voor.

Twijfels? Doe een profielkeuzetest

Vind je het toch nog lastig om te bepalen welk profiel bij je past? Dan kun je een profielkeuzetest doen om meer inzicht te krijgen. Vraag eens op jouw school of zij een profielkeuzetest hebben die je kunt doen. Zo niet, dan zijn er ook (vaak gratis) testen online te vinden.