Bekostigd of particulier onderwijs?

Bekostigd of particulier onderwijs?

Bij een bekostigde hogeschool of universiteit betaalt de overheid de instelling om opleidingen te verzorgen. Particulier onderwijs krijgen geen bekostiging via de overheid. De studiekosten bij particulier onderwijs kunnen verschillen van die van bekostigd onderwijs. Particulier onderwijs is niet gehouden aan het wettelijke of instellingscollegegeld. Studeren aan een particuliere instelling biedt vaak meer flexibiliteit qua studietempo, lestijden of op afstand studeren.

Particulier onderwijs (niet-bekostigd)

Nederland telt enige tientallen particuliere hogescholen, waaronder Hogeschool Schoevers, NTI of LOI, en een paar particuliere universiteiten waarvan Universiteit Nyenrode de bekendste is. Particuliere instellingen worden niet gefinancierd door de overheid. Ze kunnen hun bachelor- en masteropleidingen wel laten goedkeuren (accrediteren). Op Studiekeuze123 worden uitsluitend geaccrediteerde opleidingen getoond. Voor de geaccrediteerde opleidingen kunnen studenten in aanmerking komen voor studiefinanciering.

Niet-bekostigde master/executive master

Een dergelijk masterprogramma wordt niet gesubsidieerd door de overheid en heeft een hoger collegegeld. Vaak volg je een executive master als je al enkele jaren werkervaring hebt.

Bekostigd onderwijs

Alle andere opleidingen (dus: niet-particuliere) vallen onder het bekostigd hoger onderwijs. Bij een bekostigde hogeschool of universiteit betaalt (bekostigt) de overheid de instelling om opleidingen te verzorgen. Je hebt voor deze opleidingen recht op studiefinanciering. Dit geldt niet als je een opleiding in deeltijd volgt.

Geaccrediteerde opleidingen

Alle opleidingen die op Studiekeuze123.nl vermeld staan, zijn geaccrediteerd door de NVAO. Op Studiekeuze123.nl staat bij de opleiding vermeld als het om een particuliere opleiding gaat.