Aanmelden voor een wo-bachelor

Je hebt je keuze gemaakt voor een wo-opleiding en gaat je aanmelden. Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen.

Conroleer je DigiD

Als het goed is, heb je al een DigiD van toen je je aanmeldde voor je bachelor opleiding. Check of je je inloggegevens nog weet. Ben je ze kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuw wachtwoord aan via DigiD.nl. Het kan enkele werkdagen duren voor je de het nieuwe wachtwoord krijgt toegestuurd.

Check de aanmelddeadline

Bacheloropleidingen hebben verschillende aanmelddeadlines:

15 januari: opleidingen met een numerus fixus. Na 15 januari vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april ontvang je de uitslag. Studielink stuurt je dan een e-mail met je rangnummer. Je hoort dan ook of je direct een plaats aangeboden krijgt, of dat je op de wachtlijst komt te staan. Lees alles over numerus fixus.

1 mei: bacheloropleidingen met een vrije instroom. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan bij een opleiding in het hoger onderwijs? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding, zoals een positieve uitslag bij de studiekeuzecheck.

overig: Er zijn opleidingen die geen numerus fixus hebben, maar wel een andere vorm van selectie. Denk hierbij aan kunstopleidingen of university colleges. Voor deze opleidingen moet je je vaak al voor 1 mei aanmelden. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmeldprocedure en deadline is. Lees meer over de verschillende vormen van selectie.

Meld je aan via Studielink

Je aanmelden voor een bacheloropleiding doe je via Studielink. Hierna worden jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de universiteit en naar DUO. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een opleiding.

Maximaal 4 opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding. Uiterlijk 31 augustus maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink.

Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck

Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, nodigt de onderwijsinstelling je uit voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Je kijkt hiermee of de opleiding wel echt bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in of heb je een persoonlijk gesprek. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

Opleidingen met een selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Lees meer over de studiekeuzecheck.

Veranderen van studiekeuze voor 1 september

Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding toch niet bij je past, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck? Dan kun je nog tot 31 augustus je aanmelding wijzigen. Wel kan de opleiding deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen om aan de opleiding te mogen beginnen. Dit is kort voor de deadline niet meer altijd mogelijk. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze.

Lees meer

Collegegeld en studiefinanciering

Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?

Lees meer over de geldzaken rond doorstromen

Doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wil je doorstromen van hbo naar wo en heb je een ondersteuningsbehoefte? Dat kan!

Lees meer over doorstromen met een ondersteuningsbehoefte

Wat als ik nog twijfel?

Je hebt je goed georiënteerd, maar toch blijf je twijfelen.

Lees meer over wat je nog kunt doen