Wat kunnen mijn leerlingen vinden op Studiekeuze123?

Een goed doordachte studiekeuze dringt uitval in het hoger onderwijs terug. Studiekeuze123 levert objectieve en betrouwbare studiekeuze-informatie over alle erkende opleidingen in Nederland, zonder commerciële belangen. Studentenoordelen en accreditatierapporten geven inzicht in de kwaliteit van de opleidingen. Studiekeuze123 wordt volledig gefinancierd door het ministerie van OCW.

Inhoud Studiekeuze123.nl

Studiekeuze123 wil (aankomende) studenten begeleiden bij het maken van een keuze uit het brede aanbod van opleidingen. Op de website kunnen zij:

Oriëntatiemeter doen

De Oriëntatiemeter is een test die leerlingen laat zien hoe ver zij zijn in hun studiekeuzeproces. Sta je nog aan het begin en heb je nog geen idee wat je wilt studeren? Of heb je al wat stappen gezet en al een richting gekozen? In welke fase iemand ook zit, er is altijd een aantal acties die nog ondernemen kunnen worden om ervoor te zorgen dat iemand een studie kiest die bij hem/haar past.

Aan het eind van de test laat de Oriëntatiemeter zien in welke fase van het studiekeuzeproces iemand zit en welke vervolgstappen je nog kunt nemen.

Interessetesten doen

Interessetesten geven leerlingen inzicht in hun persoonlijke interesses en kwaliteiten. En zijn daarom een handig hulpmiddel bij het oriënteren op studies. Op Studiekeuze123.nl staat een aantal interessetesten.

Open dagenkalender inzien

Het bezoeken van open dagen is een goede manier voor uw leerlingen om nader kennis te maken met een opleiding. Zie hiervoor de open dagen kalender inclusief proefstudeerdagen en meeloopdagen.

Opleidingsinformatie bekijken

Op Studiekeuze123.nl staan meer dan 3.000 opleidingen in het hoger onderwijs (allemaal geaccrediteerd), waaronder meer dan 1.600 bacheloropleidingen en zo’n 150 Associate degrees. Begrijpelijk dat zo’n groot aanbod keuzestress kan veroorzaken. Het is via onze zoekmachine eenvoudig om te filteren binnen deze opleidingen en de selectie te beperken.

Opleidingen vergelijken en bewaren

Wat vinden studenten van hun opleiding? Met welke opleiding maken uw leerlingen de meeste kans op een baan? Via de Matchfinder op Studiekeuze123.nl is het eenvoudig om opleidingen naast elkaar te zetten en te vergelijken. En deze selectie kan ook worden bewaard via Mijn Studiekeuze. Om opleidingen eenvoudig te vergelijken kunt u gebruik maken van het schema uit de paper 'De kwetsbaarheden en kansen van het brein en het maken van een studiekeuze' (Merel Lammers, 2017). Bekijk het schema.

Kwaliteit opleidingen

Bij het kiezen van een opleiding is de kwaliteit van belang. Jaarlijks inventariseert Studiekeuze123 via de Nationale Studenten Enquête wat studenten van hun opleiding vinden. Hun oordelen zijn terug te vinden op elke opleidingspagina én met elkaar te vergelijken. Daarnaast staat bij veel opleidingen een link naar het accreditatierapport. Dit is een kwaliteitsbeoordeling door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO).  Ook tonen vrijwel alle voltijd bacheloropleidingen Studie in Cijfers. Dit laat in één oogopslag zien hoe een opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleidingen bij hogescholen of universiteiten.

Arbeidsmarktgegevens

Waar en hoe komen uw leerlingen na hun studie terecht? Op de opleidingspagina's van hbo-bachelor en -masteropleidingen en wo-masters staan gegevens over de arbeidsmarkt. U kunt bijvoorbeeld zien hoeveel procent van de studenten na hun studie is gaan werken. Of wat de arbeidsmarktpositie (lees: vijf jaar na afstuderen) van afgestudeerden is.

Over Studiekeuze123

Studiekeuze123 is een initiatief van het ministerie van OCW, in samenwerking met studenten en het hoger onderwijs. Studiekeuze123 biedt objectieve en betrouwbare informatie over alle erkende opleidingen van hogescholen en universiteiten in Nederland. Het ministerie van OCW zorgt voor de financiering. Lees meer over Studiekeuze123.

Verder lezen
wegwijzer-decanen-kiezen
Decanen en mentoren
wegwijzer
Begeleid uw leerlingen tijdens het studiekeuzeproces