Hoe het studiekeuzeproces begeleiden?

Uw leerlingen staan voor de (lastige) taak om een studiekeuze te maken. Hoe kunt u als decaan hen begeleiden tijdens het studiekeuzeproces?

Wat is het studiekeuzeproces

Wat omvat het studiekeuzeproces nu eigenlijk? In het proces van studiekeuze zijn meerdere fasen te onderscheiden:

  • Oriëntatiefase: uw leerlingen staan aan het begin en hebben vaak nog geen idee welke kant ze op willen en welke studierichting bij hen past. Interessetesten en gesprekken met ouders en decanen zijn in deze fase belangrijk.
  • Verkenningsfase: uw leerlingen hebben min of meer een richting bepaald waarin ze hun opties verder gaat verkennen. Zij gaan hun top 3 (5 of 10…) vergelijken en onderzoeken. Bijvoorbeeld door het bezoeken van open dagen. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen of proefstuderen zeer geschikt. Ook opleidingen vergelijken met behulp van Studie in Cijfers kan helpen bij de verkenning.
  • Besluitfase: uw leerlingen zullen hierin knopen gaan doorhakken, tot een eerste keuze komen en een tweede opleiding als alternatief kiezen. Daarna vindt het aanmelden en de studiekeuzecheck plaats.

Begeleiden en coachen

Scholieren vinden studiekeuze soms spannend en verwachten mogelijk van u de oplossing. Het is voor uw leerlingen goed om te weten dat ze zelf de uiteindelijke keuze moeten maken. U helpt uw leerlingen verder te komen door het stellen van vragen, het overzichtelijk maken van de huidige situatie en door de leerlingen op weg te helpen in de aanpak van het studiekeuzeproces.

Ter ondersteuning hebben wij divers lesmateriaal ontwikkeld waarmee uw leerlingen zelf aan de slag kunnen. Of waarmee u een lesuur kunt inrichten.

Verder lezen
wegwijzer-decanen-kiezen
Decanen en mentoren
wegwijzer
Begeleid uw leerlingen tijdens het studiekeuzeproces