Wat als ik het echt niet weet?

Keuzes, keuzes, keuzes… Je hebt je goed georiënteerd op een studie, hebt open dagen bezocht en met je ouders gepraat. En nog steeds twijfel je! Met de volgende tips helpen we je graag een stapje verder in je studiekeuzeproces.

Van interessetesten naar individuele gesprekken

Op onze site vind je een aantal interessetesten waarmee je kunt achterhalen wat voor persoonlijkheid je hebt, waar je kwaliteiten liggen of welke sectoren je interessant vindt. Dit is een mooi beginpunt.

Vind je het nog erg lastig? Sommige hogescholen en universiteiten geven zelf ook informatie over het kiezen van de juiste opleiding. Of ze bieden studiekeuzeactiviteiten, zoals een workshop studiekeuze of individuele gesprekken met een studiekeuzeadviseur. Deze persoonlijke begeleiding geeft je goed inzicht in je mogelijkheden. Lees meer over de studiekeuzeinformatie en -begeleiding van onderwijsinstellingen. Je kunt soortgelijke trajecten ook volgen bij een particuliere studiekeuzeadviseur.

In ieder geval aanmelden uiterlijk 1 mei

Ook al twijfel je, het is verstandig om je uiterlijk 1 mei aan te melden. Want sta je uiterlijk 1 mei ingeschreven via Studielink, dan heb je het recht om tot 1 september nog te veranderen van studie. Dit geeft je langer de tijd om te ontdekken welke opleiding het beste bij je past.

Overweeg eens een tussenjaar

Pfff… je weet het echt niet. Is de twijfel te sterk? Denk je uit te vallen in je eerste jaar omdat de opleiding niet bij je past? Overweeg dan eens een tussenjaar. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je persoonlijk verder ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

De website WilWeg.nl biedt informatie voor scholieren en studenten die een periode in het buitenland overwegen, bijvoorbeeld een tussenjaar. De WilWegWijzer is een online test die je laat zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om voor een periode naar het buitenland te gaan. Nadat je de WilWegWijzer hebt ingevuld, verschijnt er een dashboard op het scherm met alle benodigde informatie om jouw “droom” buitenlandervaring te verwezenlijken.