Wat zijn de kosten?

Je hebt een studie in het mbo (bijna) afgerond, en hebt wellicht een (bij)baan in je vakgebied. Ga je weer studeren, dan houd je misschien minder tijd over om te werken en ga je meer kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan collegegeld. Daarnaast maak je nog andere kosten, maar je hebt ook recht op studiefinanciering. Hoe dat allemaal zit?

Collegegeld betalen

Kom je rechtstreeks van het mbo dan betaal je voor je eerste studie in het hoger onderwijs het wettelijk collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het collegegeld vast. Daarnaast is er het instellingscollegegeld. Dit vragen onderwijsinstellingen als je niet voldoet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld of als je een studie volgt bij een private (niet-bekostigde) onderwijsinstelling.

En je maakt nog meer kosten voor je opleiding! Denk aan studieboeken en ander studiemateriaal. Dit verschil per opleiding, informeer hiervoor bij je onderwijsinstelling.

Studiefinanciering bij overstap van mbo naar hbo

Als je overstapt van het mbo naar het hbo kun je opnieuw studiefinanciering krijgen. De studiefinanciering die je op het mbo hebt gekregen, telt niet mee voor het hbo. Studiefinanciering bestaat uit een lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en/of collegegeldkrediet. Je kunt je studiefinanciering aanvragen via www.duo.nl.

Financieel overzicht

Om erachter te komen hoeveel je nodig hebt om je studie en levensonderhoud te bekostigen, kun je een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat jouw uitgaven en inkomsten zijn. Het Nibud heeft een handige Geldwijzer uitgebracht. In dit boekje kun je alles lezen over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan.

De rekentool Studiefinanciering van DUO helpt je om je studiefinanciering te berekenen. Met de tool kun je ook zie hoeveel je ná je studie moet aflossen. Dat lijkt nog ver weg als je net begint met studeren, maar het geeft je nu alvast inzicht in de financiële consequenties voor later.