Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld. Je moet denken aan collegegeld, studiemateriaal en eventueel de huur van je studentenkamer. Wat kost studeren?

Collegegeld

Wanneer je een opleiding gaat volgen in het hoger onderwijs, dan moet je collegegeld betalen. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. Je moet als student aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is meestal hoger.

Lees meer over collegegeld.

Overige studiekosten

Naast het collegegeld betaal je nog meer studiekosten. Denk hierbij aan studieboeken en ander studiemateriaal. Deze kosten verschillen per opleiding. Bij de onderwijsinstelling kun navragen hoeveel dit ongeveer zal zijn.

De huur van een kamer

Wanneer je in de buurt van je ouders gaat studeren, kun je ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Ga je verder weg studeren, of ben je toe aan iets voor jezelf? Dan kun je net als veel andere studenten op kamers gaan wonen. Je moet dan huur voor je kamer betalen. Hoe veel dat is, hangt van verschillende dingen af, zoals de grootte van je kamer en de stad. Voor sommige woningen kun je huurtoeslag krijgen. Je krijgt dan een deel van je huur terug van de Belastingdienst. Op de stedenpagina's vind je informatie over de gemiddelde huurprijs en hoe gemakkelijk je in die stad een kamer vindt.

Lees meer over op kamers gaan in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor is er behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Voor deze studenten zijn er ook financiële regelingen, zoals het Profileringsfonds. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) biedt informatie aan studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Lees meer over het volgen van een hbo-opleiding met een ondersteuningsbehoefte.

Studiefinanciering

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit kan je helpen bij het betalen van je studiekosten.

Lees meer over studiefinanciering.

Maak een financieel overzicht

Voordat je gaat studeren is het goed om een financieel overzicht te maken. Welke kosten verwacht je te maken, hoeveel studiefinanciering kun je aanvragen en ben je van plan om een bijbaantje te nemen? Denk hierbij ook aan de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een lening in de toekomst. Vind je het lastig om zo'n overzicht te maken? Vraag dan familie of iemand anders uit je omgeving om je te helpen.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een handige Geldwijzer voor studenten uitgebracht. In dit boekje kun je alles lezen over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, verzekeringen en op kamers gaan.

Lees meer

Twee of vier jaar studeren?

Vind je vier jaar studeren te lang? Dan kun je ook kiezen voor een tweejarige associate degree.

Lees meer over associate degrees

Hoe meld ik me aan?

Je hebt je keuze gemaakt voor een hbo-opleiding en wil je gaan aanmelden.

Lees welke stappen je moet nemen

Stap voor stap naar een passende hbo-opleiding

Hoe kies je een hbo-opleiding? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over hoe je een opleiding kiest