Waarom van mbo naar hbo?

Je hebt je diploma op mbo niveau 4 behaald of je opleiding bijna afgerond. Je kunt gaan werken in je vakgebied of verder doorstuderen op het hbo. Wat zijn motieven om van mbo naar hbo door te stromen?

Motivatie van mbo naar hbo

Je kunt doorstromen van mbo naar hbo (van het middelbaar beroepsonderwijs naar het hoger beroepsonderwijs) omdat je bijvoorbeeld:

  • over meer bagage wilt beschikken. Je wilt meer ervaring/kennis/zelfvertrouwen/vaardigheden opdoen;
  • je kansen op een baan wilt vergroten. Met een hbo-diploma ben je breder opgeleid en kun je eenvoudiger een leidinggevende positie bereiken;
  • een andere richting uit wilt. Je toekomstbeeld is veranderd ten opzichte van toen je startte op het mbo.

Wist je dat ongeveer 40% van de mbo’ers doorstroomt naar het hbo?

(bron: www.mboraad.nl)

Motieven versus knelpunten

Studiekeuze123 voerde vraaggesprekken met mbo’ers die willen doorstromen. Naast dat ze gemotiveerd zijn, noemen ze wel enkele knelpunten bij de overstap naar het hbo. Denk aan hoge studiekosten, de duur van de opleiding of het gemak van direct gaan werken (op mbo-niveau).

Oriënteren op doorstromen

Bedenk voor jezelf goed wat jouw motivatie is om van het mbo naar het hbo te gaan. En waar je eventueel tegenaan kunt lopen. Praat erover met vrienden en familie. Denk verder aan:

  • Jouw persoonlijke digitale omgeving MijnStudiekeuze. Hierin volg je een stappenplan dat je helpt bij het kiezen van een studie.
  • Het in kaart brengen van je kwaliteiten en interesses. Dat kan onder meer via onze interessetesten. Zo krijg je een goed beeld van jezelf en welke opleidingen bij jou passen.
  • Het verkennen van hbo-opleidingen die aansluiten op je mbo-4-opleiding, of juist in je nieuwe interessegebied. Zoek in alle opleidingen.
  • Het bezoeken van open dagen of een dagje meelopen met een hbo-student. Bekijk hiervan de mogelijkheden op de open dagenkalender.

Zoeken op baankansen of studiestad

Wil je in je eigen stad blijven studeren? Of wil je juist die studie volgen die gunstige kansen op een baan biedt? Via onze opleidingenzoeker kun je makkelijk filters instellen en opleidingen met elkaar vergelijken. Pas het toe op jouw wensen.