Hoe meld ik mij aan?

Je hebt je keuze gemaakt voor een hbo-opleiding en wil je gaan aanmelden. Waar moet je allemaal op letten?

Check de aanmelddeadline

Opleidingen kunnen verschillende aanmelddeadlines hebben. Zo moet je je voor opleidingen met een numerus fixus uiterlijk 15 januari aanmelden. Voor opleidingen met een vrije instroom heb je tot 1 mei. En dan zijn er nog opleidingen met een andere vorm van selectie.

Lees meer over de verschillende aanmelddeadlines.

Vraag een DigiD aan

Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot 5 werkdagen duren. Vraag hem daarom ruim op tijd aan!

Meld je aan via Studielink

Je meldt je voor een opleiding aan via Studielink. Jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de hogeschool en naar DUO. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens aanmeldt voor een (fixus)opleiding.

Maximaal 4 opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Wanneer je een verzoek tot inschrijving annuleert, komt deze plek vrij voor een nieuwe aanmelding. Uiterlijk 31 augustus maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink.

Vraag studiefinanciering aan

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit vraag je aan bij DUO. De studiefinanciering bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, waar je woont en je leeftijd. Lees meer over studiefinanciering.

Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck

Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, nodigt de hogeschool je uit voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Je kijkt hiermee of de opleiding wel echt bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in of heb je een persoonlijk gesprek. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

Opleidingen met een selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Lees meer over de studiekeuzecheck.

Veranderen van studiekeuze voor 1 september

Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding toch niet bij je past, bijvoorbeeld na de studiekeuzecheck? Dan kun je nog tot 31 augustus je aanmelding wijzigen. Wel kan de opleiding deelname aan de studiekeuzecheck verplicht stellen om aan de opleiding te mogen beginnen. Dit is kort voor de deadline niet meer altijd mogelijk. Daarom hanteren sommige hogescholen een eerdere uiterste aanmelddatum. Wacht dus niet te lang met het maken van je definitieve keuze. En check goed bij de hogeschool wat de uiterste datum is om een inschrijfverzoek te doen.

Lees meer

Check de aanmelddeadlines

Heb je een opleiding gevonden die je leuk vindt? Check dan de aanmelddeadline.

Lees meer over de verschillende aanmelddeadlines

Wat is de studiekeuzecheck?

Nadat je je hebt aangemeld voor een hbo-opleiding, word je uitgenodigd voor de studiekeuzecheck

Lees alles over de studiekeuzecheck

Wat kost een hbo-opleiding?

Kies je na het mbo voor een hbo-opleiding? Dan kost dit geld.

Lees met welke kosten je rekening moet houden