Schakelprogramma, is dat nodig?

Je kunt een masteropleiding volgen als je een bacheloropleiding op hetzelfde niveau (hbo of wo) hebt afgerond. Wanneer je een hbo-opleiding hebt gedaan en je een master wilt volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een schakeltraject doen.

Op hetzelfde niveau

Je kunt een masteropleiding volgen als je een bacheloropleiding op hetzelfde niveau (hbo of wo) hebt afgerond. In de meeste gevallen is er dan geen schakelprogramma nodig.

Van hbo-bachelor naar wo-master

Wanneer je een hbo-opleiding hebt gedaan en je een master wilt volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een schakeltraject volgen. Dit omdat een hbo-bacheloropleiding niet naadloos aansluit op een universitaire master. Een wo-opleiding legt namelijk veel nadruk op onderzoek en analytisch vermogen, terwijl een hbo-opleiding meer beroepsgericht is. Om op het vereiste niveau te komen voor een universitaire master zul je een schakeltraject moeten volgen. De duur hiervan varieert van een half jaar tot een jaar.

Er zijn verschillende mogelijkheden, die per school en masteropleiding verschillen en samenhangen met de hbo-opleiding. Je volgt bijvoorbeeld:

  • een standaard schakelprogramma (pre-master)
  • een maatwerk schakeltraject om specifieke deficiënties weg te werken
  • al tijdens je hbo-bacheloropleiding een doorstroomtraject

Kosten schakelprogramma of pre-master

De kosten van een pre-master of schakelprogramma kunnen behoorlijk verschillen, onder meer door het soort traject dat je gaat doen. Het recht op studiefinanciering is afhankelijk van de aard van je inschrijving voor het schakelprogramma. Lees meer over Wat zijn de kosten van een master. Informeer ook altijd bij de opleiding van jouw keuze.