Wat is de meerwaarde van een master?

Het bachelor-masterstelsel heeft ervoor gezorgd dat je een masteropleiding aan een andere onderwijsinstelling kunt volgen, in Nederland óf in het buitenland. Je hebt meer mogelijkheden tot uitwisselingsprojecten tijdens je studie en de mogelijkheid om na je studie in het buitenland te gaan werken.

Daarnaast hebben masters nog meer waarde:

  • Specialiseren. Met een masteropleiding ga je je in één bepaald gebied specialiseren. Deze specifieke kennis wordt beloond met een extra titel (bijvoorbeeld MSc).
  • Onderzoek doen. Mocht je het onderzoek in willen, dan is een universitaire master vereist. Een master is namelijk dé manier om onderzoeksvaardigheden te leren en met een masterdiploma op zak zal je ook veel eerder een onderzoeksfunctie krijgen.
  • Verbreden. Een master is een goede manier om je kennis en vaardigheden te verbreden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een master te kiezen die afwijkt van je bachelor. Zo kun je een master gebruiken om een nieuw vakgebied eigen te maken.
  • Praktijk- én academische vaardigheden. Voor studenten die van het hbo komen is een master om nog een andere reden interessant. Het volgen van een (universitaire) master biedt hen vaak de kans om de praktijkkennis van het hbo te combineren met academische vaardigheden van het wetenschappelijk onderwijs.
  • Extra kennis en ervaring. Bij een master doe je vaak belangrijke praktijkervaring op. Bij een educatieve master leer je bijvoorbeeld om les te geven en haal je je eerstegraads lesbevoegdheid. Al deze extra kennis en ervaring zorgen er voor dat je startsalaris vaak hoger ligt.

Kwaliteit masteropleidingen

Jaarlijks geven masterstudenten hun oordeel over hun opleiding. Onder meer over of zij tevreden zijn over de studiebegeleiding of de informatievoorziening. Deze studentenoordelen kun je terugvinden op de opleidingspagina.

Bekijk de studentenoordelen per opleiding.