Wat zijn de kosten van een master?

Je weet welke masteropleiding je wilt gaan doen aan een hogeschool of universiteit. Hiervoor betaal je aan de instelling collegegeld. Voor je eerste studie - bachelor + master - betaal je het wettelijk collegegeld. In sommige gevallen betaal je het instellingscollegegeld. De tarieven voor een pre-master kunnen verschillen.

Nog geen masterdiploma behaald?

Als je nog geen masterdiploma hebt behaald, betaal je voor je eerste masteropleiding het wettelijk collegegeld. De hoogte van dit collegegeld wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. Je vindt de hoogte van het collegegeld ook op elke opleidingspagina.

Al wel een masterdiploma behaald?

Ga je een tweede master volgen, dan betaal je het instellingscollegegeld. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen wat de hoogte van dit instellingscollegegeld is. Dit tarief is meestal een flink stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Je vindt de hoogte van het instellingscollegegeld ook op de opleidingspagina.

Master volgen: nog studiefinanciering?

Of je nog studiefinanciering krijgt als je een masteropleiding gaat volgen, hangt af van de bachelor die je hebt gedaan en de master die je wilt gaan doen. Bij DUO vind je hierover meer informatie.

Kosten pre-master of schakelprogramma

Wil je een pre-master of schakelprogramma gaan volgen dan kunnen de kosten verschillen, onder meer door het soort traject dat je gaat doen. Het recht op studiefinanciering is afhankelijk van de aard van je inschrijving voor het schakelprogramma. Om toegang te krijgen tot een gewenste masteropleiding kun je als voltijdstudent ingeschreven worden voor een regulier bachelorprogramma. In dat geval heb je recht op studiefinanciering. Maar niet in alle gevallen is het mogelijk het schakelprogramma via een bacheloropleiding te volgen. Je moet dan een afzonderlijk schakelprogramma volgen. In dat geval bestaat er geen recht op studiefinanciering. Op de website van DUO vind je hier meer informatie over. Laat je ook tijdig informeren door de onderwijsinstelling van jouw keuze.