Alles over de toelatingseisen

Wil je van een hogeschool doorstromen naar een universiteit? Dan zijn er verschillende opties. Lees meer over de toelatingseisen.

Doorstromen naar een universitaire bachelor

Als je wilt doorstromen van een bacheloropleiding aan een hogeschool naar een universitaire bachelor, dan kan een universiteit aanvullende toelatingseisen stellen. Zoals:

  • het behalen van je hbo-propedeuse
  • het halen van enkele vakken op vwo-niveau
  • het volgen van een schakeljaar
  • het maken van een (motivatie)toets

Voor meer informatie over de aanvullende toelatingseisen, neem je contact op met de onderwijsinstelling.

Niet de juiste vooropleiding: 21+ toelatingsonderzoek

Wanneer je niet de juiste vooropleiding hebt, kun je ook een 21+-toelatingsonderzoek (colloquium doctum) doen. Dit is onder de voorwaarde dat je 21 jaar of ouder bent. Dit onderzoek is bedoeld om na te gaan of je over de juiste vaardigheden en kennis beschikt, ondanks dat je niet voldoet aan de toelatingseisen. Bij sommige kunstopleidingen hoeft je geen 21 jaar of ouder te zijn voor een toelatingsonderzoek. Informeer voor het toelatingsonderzoek bij de onderwijsinstelling van jouw keuze.

Doorstromen naar een universitaire master

Heb je je hbo-bachelordiploma gehaald en wil je doorstromen naar een universitaire master? Dan ben je meestal niet rechtstreeks toelaatbaar. Om op het juiste kennisniveau te komen, moet je:

  • een standaard schakelprogramma volgen (pre-master)
  • een maatwerk schakeltraject volgen om specifieke deficiënties weg te werken
  • al tijdens je hbo-bacheloropleiding een doorstroomtraject volgen

De duur hiervan varieert meestal van een half jaar tot een jaar. Het verschilt per onderwijsinstelling en masteropleiding welk schakelalternatief je kunt volgen. Ook hangt het samen met jouw specifieke hbo-opleiding. Voor meer informatie over deze trajecten kun je het beste terecht bij de instelling zelf.