Premaster of schakelprogramma?

Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond en een master wil volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een premaster of schakelprogramma volgen. We leggen uit hoe dit zit.

Doorstroom van hbo naar wo-master

Het soort onderwijs op het hbo verschilt van het soort onderwijs op het wo. Daarom kun je meestal van een hbo-opleiding niet direct doorstromen veen wo-master. Je moet dan eerst een schakelprogramma of premaster volgen. Zo doe je de kennis op die je nog mist voor het volgen van een wo-master. Wat voor schakelprogramma je moet volgen, hangt af van je vooropleiding.

Veel verschil tussen universiteiten

De schakelprogramma's verschillen per onderwijsinstelling. Daarnaast is het bij de ene universiteit makkelijker doorstromen dan bij de andere. Zo zijn er universiteiten die relatief veel masters bieden die niet toegankelijk zijn voor hbo'ers, terwijl je bij een andere universiteit je als hbo'er wél een vergelijkbare masteropleiding kunt volgen. Binnen een universiteit kan het zelfs per opleiding verschillen wat er mogelijk is.

Voorbeelden van schakelmogelijkheden:

  • een standaard premaster of schakelprogramma
  • een maatwerk schakeltraject
  • een verkorte wo-bachelor
  • losse vakken volgen aan de universiteit (contractonderwijs)
  • een doorstroomtraject tijdens je hbo-opleiding (minor)
  • directe toegang via selectieprocedure

Verschil in kosten

De kosten voor het schakelprogramma, of je recht hebt op studiefinanciering en hoe je je inschrijft, hangt allemaal af van het traject dat je kiest. Als jij je inschrijft als schakelstudent en een schakelprogramma volgt, dan valt dit onder een andere wettelijke regeling dan wanneer je bijvoorbeeld losse vakken volgt en per studiepunt betaalt. Ook hierin zijn er verschillen tussen onderwijsinstellingen en zelfs opleidingen. Vraag daarom altijd bij de onderwijsinstelling welke situatie op jou van toepassing is. Zij kunnen je vertellen hoeveel collegegeld je moet betalen en of je recht hebt op studiefinanciering.

Stappenplan

Volg deze 3 stappen om een master te vinden die bij jou past:

  1. Bekijk alle masteropleidingen en maak een top 5 van masteropleidingen die jou aanspreken.
  2. Neem met al deze opleidingen contact op en vraag of je toelaatbaar bent. Is dit niet het geval? Vraag dan welke schakelmogelijkheden er zijn met jouw achtergrond. Vraag ook welke kosten hierbij komen kijken en of je recht hebt op studiefinanciering.
  3. Op basis van de antwoorden maak je een top 3 van masters. Ga bij deze opleidingen langs voor een voorlichtingsactiviteit. Zo kun je bepalen welke opleiding en onderwijsinstelling het beste bij jou past. In de Open dagen kalender vind je een overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten.

Lees meer

Aanmelden

Wat komt er kijken bij het aanmelden voor een wo-opleiding?

Lees meer over de aanmeldprocedure

Master kiezen

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een master?

Lees meer over het kiezen van een master

Collegegeld en studiefinanciering

Hoe zit het met collegegeld en studiefinanciering?

Lees alles over collegegeld